Произведенe првe вакцинe против новог грипа

Недељама пре него што се очекивало швајцарска фармацеутска компанија произвела је вакцину против новог грипа А Х1Н1. Више од 30 земаља затражило испоруку вакцина.

Швајцарска фармацеутска компанија Новартис саопштила је да је успешно произвела прву туру вакцина против новог грипа А Х1Н1, недељама пре него што се очекивало.

Како је саопштила та компанија, користиће је за претклиничко испитивање и тестирање, мада су у разматрању и клинички тестови.

Новартис је додао да је више од 30 земаља тражило испоруку вакцина, укључујући и америчко министарство здравља, које је у мају наручило вакцине у вредности од 289 милиона долара.

Вакцина је произведена у Новартисовој фабрици у Марбургу у Немачкој. Та компанија је навела да само у том постројењу могу бити произведене милионе доза недељно.

Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је јуче пандемију грипа који се најпре појавио у априлу у Мексику, и представља комбинацију свињског, птичјег и људског грипа. То је први пут после 41 године да СЗО прогласи пандемију неког вируса.

СЗО је навела да ће произвођачи лекова највероватније имати одобрене вакцине и спремне за продају тек у септембру.

Одлука СЗО уследила је пошто је дошло до повећања броја оболелих у САД, Европи, Аустралији и Јужној Америци.

У саопштењу које је СЗО послала свим државама чланицама, наводи се да је та организација одлучила да подигне ниво узбуне са петог на шести степен, што значи да је проглашена глобална пандемија мексичког грипа.

Одлука је донета после хитног састанка чланова СЗО и експерата који је био посвећен борби против вируса мексичког грипа.

До сада је у 74 земље регистровано 27.737 случајева оболелих, укључујући 141 смртни случај, а нови грип се због, до сада прилично благог облика, пореди са пандемијом из 1968. године, када је вирус Х3Н3 усмртио око милион људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару