Мексички грип стигао у Африку

У Африци регистрован први случај новог грипа што је изазвало страх од убрзаног ширења заразе најсиромашнијим континентом. Први смртни случај у Чилеу. Грип потврђен и у Украјини. Нови грип регистрован у 64 земље, заражено више од 19.000 људи. Опасност од "фазе шест" пандемијске узбуне.

У Египту је откривен први случај заразе вирусом новог грипа Х1Н1, и то код дванаестогодишње годишње америчке девојчице која је допутовала у Каиро из САД, саопштила је данас Светска здравствена организација.

То је први случај новог грипа у Африци и 24. у региону Блиског истока, изјавио је Хасан ал Бушра, регионални саветник СЗО за контролу преносивих болести.

"Код девојчице је потврђен вирус Х1Н1. Уочили су је термални детектори на аеродрому", рекао је Бушра и додао да је девојчица допутовала у понедељак, док је болест потврђена данас.

Пацијенткиња је тренутно на лечењу, заједно са својом мајком и у добром је стању.

Египат, већ погођен високо патогеним вирусом птичијег грипа, страхује да би нови грип могао да се брзо рашири земљом у којој већина од 76 милиона људи живи у густо насељеној долини Нила, од којих многи у сиротињским насељима Каира.

Министарство здравља жели да ступи у контакт са 145 путника који су били у истом авиону са девојчицом, која је египатског порекла, из америчке државе Минесота. У Египат је допутовала са мајком, преко Холандије. Бушра је рекао да се путницима саветује да пазе на појаву симптома и одмах се јаве лекарима уколико се разболе.

Институт за јавно здравље Чилеа саопштио је да је један човек преминуо од Мексичког грипа. То је први смртни случај, последица заразе вирусом Н1Х1, у овој јужноамеричкој држави.

Вирус потврђен и у Украјини

Украјинско министарство здравља саопштило је да са 99 одсто сигурности може да потврди први случај заразе вирусом новог грипа Х1Н1 код једног Украјинца, који је последње две године провео у САД.

Први заменик министра здравља Олександер Биловол изјавио је да је реч о двадесетчетворогодишњем младићу, који се у земљу вратио из САД прошле недеље, пренела је агенција Ројтерс.

"Експертски тим је у суботу саопштио да је пацијент заражен типом А вируса Х1Н1", рекао је Биловол на конференцији за новинаре, додајући да ће се потпуни резултати знати за две до три недеље.

Нови вирус се лако преноси и у највећем броју случајева изазива благо обољење.

У Француској расте број заражених 

Француско министарство здравља саопштило је да су у тој земљи потврђена 42 случаја новог грипа Х1Н1, као и да се још 17 сумњивих случајева испитује.

Док скоро све случајеве заражених чине путници који су се враћали из Мексика, САД, Канаде и Доминиканске Републике, заражена је и једна млада жена из западне Француске која није путовала.

У саопштењу француског министарства здравља наводи се да је то први случај такозване секундарне инфекције у тој земљи.

Од 42 оболела, 18 особа се налази у болници, али нису озбиљно угрожени.

Светска здравствена организација регистровала је више од 19. 000 случајева заразе у 64 земље, а умрло је више од 117 људи, углавном у Мексику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару