И у Румунији нови грип

Први случај вируса Х1Н1 регистрован у Румунији. У Грчкој још две особе оболеле од новог грипа. Појачана контрола у тим државама, нема панике.

У Румунији је забележен први случај новог грипа код једне тридесетогодишње жене која живи у Њујорку, а дошла је у посету са супругом и двоје деце.

Цела породица примљена је на Институт за инфективне болести "Матеј Балш" у Букурешту.

Институт Кантакузино у Букурешту потврдио је да је реч о вирусу типа Х1Н1, али се за 48 сати очекује и званична потврда лабораторије из Лондона.

Министар здравља Јоан Базак истакао је да је скоро сто одсто реч о новом вирусу, па је због тога цела породица одмах смештена у посебне просторије за случајеве заразе и предузете су све мере за њихово лечење антивиралним средствима.

Све особе са којима је контактирала заражена породица, биће подвргнуте анализама.

Путници са којима је била у авиону заражена жена, под контролом су и ниједан нема симптоме заразе.

Румунија је једна од осам европских земаља која има могућност да на Институту Кантакузино у Букурешту производи вакцину против новог грипа, три месеца након што се изолује сој вируса.

У Грчкој су потврђена још два случаја новог грипа. Вирус Х1Н1 откривен је код два младића који су се, ове седмице, вратили из Единбурга, објавило је Министарство здравља.

Двадесетједногодишњаци, један из Атине, други из Солуна, на основу препоруке Светске здравствене организације, подвргнути су медицинском третману.

Први случај новог грипа у Грчкој регистрован је 18. маја, приликом прегледа једног деветнаестогодишњака из Атине, који се вратио из САД.

Међутим, након што је у потпуности излечен, пуштен је из болнице.

Министарство здравља саопштило је да сва три случаја спадају у категорију лакших и да нема разлога за панику.

На свим граничним прелазима, аеродромима и у црноморској луци Констанца, заједничким снагама пограничне полиције и Министарства здравља контролишу све особе, посебно оне које долазе из земаља у којима је регистрован нови грип.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару