Спремни за борбу против грипа

Министар здравља Томица Милосављевић тврди да је Србија спремна за највеће изазове у спречавању појаве и ширења новог вируса грипа, који је очекују у време Универзијаде, и фестивала "Егзита" и "Гуче". СЗО први пут од појаве вируса има контролу над пандемијом, рекао Милосављевић.

Из дана у дан број оболелих од новог грипа у свету расте. Повећава се и број земаља у којима има оболелих. У Србији за сада није регистрован ниједан случај те болести. Министар здравља Томица Милосављевић тврди да је Србија спремна за највеће изазове у спречавању ширења тог вируса, који је очекују у време Универзијаде, и фестивала "Егзита" и "Гуче".

"Сваки учесник Универзијаде биће адекватно обавештен о ризику, о потреби да понесе своје паковање лека, јер је количина лекова лимитирана. Такође, здравствене службе ће бити у приправности", наводи министар гостујући у Другом дневнику РТС-а.

Милосављевић, који се вратио из Женеве са управо завршеног заседања Скупштине Светске здравствене организације, каже да је опасност од пандемије велика.

"С обзиром на то да је нови вирус грипа регистрован на више од 2 континента, већ сада постоје услови да се степен узбуне од пандемије подигне на највиши, шести ниво", каже Милосављевић.

Међутим, како је навео, не постоји велико ширење вируса унутар самих континената изузев америчког, па је СЗО за сада одлучила да не подиже ниво узбуне.

"СЗО по први пут има контролу над пандемијом. Смртност је смањена и износи између 0,3 и 0,5 одсто, иако је број заражених три пута већи него у случају сезонског грипа", наводи министар.

"Постигнут је договор са 30 произвођача вакцина по коме ће када се добије вакцинални сој вируса, он бити заједничко добро, а не власништво појединих држава или лабараторија и биће употребљен за производњу вакцина широм света", каже Милосављевић.

Према подацима Светске здравствене организације до данас је у 43 земље света, од грипа Х1Н1, умрло 86 људи, док је више од 11 хиљада заражено.

"Нови тип грипа веома је подмукао и променљив, и биће још нових смртних случајева", упозорила је у Женеви Маргарет Чен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару