Нови грип стигао у Русију

Први случај новог грипа забележен је у Русији. Нови случајеви регистровани су и на Филипинима и Хондурасу. Затворене две школе у Риму, а у Мадриду војници у карантину. СЗО променила став о условима за проглашење "фазе шест" Директорка СЗО упозорава да ће бити још оболелих.

Први случај новог грипа регистрован је у Русији, код путника који се недавно вратио из САД. Званичник руског министарства рекао је да су тестови показали присуство вируса код мушкарца који је долетео из Њујорка.

И Филипини и Хондурас пријавили су данас по један први случај заразе, тако да је до сада нови грип регистрован у 44 земље.

Укупно је забележено 11.168 случајева заразе новим грипом, а 86 особа је умрло, показују подаци Светске здравствене организације.

Од око 100 нових случајева у последња 24 сата, већина их је у САД, Јапану и Чилеу. У Мексику епидемија грипа А наставља да се шири, а до сада је потврђено 78 смртних случајева од тог вируса.

Оцењено је да је у САД "далеко од окончања" епидемије, пошто су у тој земљи 5.764 заражене особе, од којих је девет умрло.

Међу европским земљама највише су погођене Шпанија са 113 и Велика Британија са 112 случајева заразе, а СЗО је изразила забринутост због 307 инфицираних људи у Јапану.

Затворене школе у Риму 

У Риму су две гимназије затворене на недељу дана, јер је утврђено да су четири ученика заражена вирусом грипа Х1Н1. У Мадриду је више десетина војника смештено у карантин пошто лекари сумњају да је њих 11 оболело од новог грипа.

Италијанско министарство здравља затворило је из предострожности две средње школе у Риму, пошто су се четири ученика вратила са пута у Њујорк заражени новим грипом Х1Н1.

Министарство је издало наредбу за затварање школа само дан пошто су потврђена четири нова случаја грипа, и за сада се још увек не зна колико дуго ће она бити на снази.

Ђаци су били на екскурзији у Њујорку, с које су се вратили у уторак са симптомима новог грипа. Министарство здравља је саопштило да су ђаци смештени у болници у Риму.

У Италији је до сада потврђено 14 случајева новог грипа. Већина заражених су туристи који су болест добили у Мексику, и сви се, по речима министарства, добро опорављају.

Шпанска војска је наредила карантин за више десетина војника у војној инжењеријској академији Хојо де Мансанарес у Мадриду, пошто се 11 војника разболело.

Лекари сумњају да је реч о мексичком грипу. Шесторица од тих 11 су примљени у специјални карантин војне болнице, док се не заврше лабораториски тестови. Портпарол војске потврдио је да се још неколико десетина војника налази у карантину, у којем ће остати док се не докаже да ли су инфицирани или не.

Медицинско особље испитује да ли је неко од њих путовао у Мексико, где је избила епидемија, или је био у контакту са неким ко је тамо путовао. Шпански медији су објавили да је група ученика почетком недеље посетила ту војну академију, али Министарство одбране то није потврдило.

У Србији до данас није регистрован ниједан потврђен случај болести изазван новим вирусом грипа А (Х1Н1), саопштио је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

Биће још оболелих 

Директорка Светске здравствене организације (СЗО) Маргарет Чен изјавила је у Женеви да ће бити још нових и озбиљних и смртних случајева грипа и да свет мора бити спреман за то, јер се вирус Х1Н1 показао као веома "променљив и подмукао".

"Земље у којима се вирус Х1Н1 шири и циркулише у оквиру веће заједнице морају да очекују нове случајеве озбиљног оболевања, па чак и смрти. Ипак у овом тренутку не очекујемо да ће доћи до изненадног и драматичног скока тих случајева", навела је Чен у завршном говору на годишњој конференцији СЗО.

Она је посебно указала да земље у развоју треба да под хитно побољшају систем за праћење и откривање вируса, који се показао као веома "променљив и подмукао", тако да стручњаци за сада немају ништа чврсто већ само теорије.

Директорка СЗО је додала да треба пажљиво пратити ширење болести на јужној хемисфери где почиње зима и са њом сезона обичног грипа, који би могао да се помеша са вирусом Х1Н1 и да мутира на непредвиђени начин.

Чен је указала да постоји мале стварне разлике између нивоа узбуне петог и шестог степена, који је и највиши ниво узбуне који може да прогласи СЗО. Да би се прогласио шести степен узбуне довољно је да дође до масовног ширења неке болести на још неком континенту осим на оном где се епидемија појавила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару