Нова жртва мексичког грипа

Немица преминула у болници на Тајланду највероватније нова жртва новог грипа. Међу оболелима у САД највише младих. Швајцарски фармацеути чекају дозволу СЗО за почетак производње вакцине против грипа. Капацитет водећих фармацеутских компанија готово пет милијарди доза годишње.

Једна 65-годишња Немица, која је преминула у болници на Тајланду, највероватније подлегла мексичком грипу, јавили су немачки медији.

Прве анализе показале су да је реч о вирусу грипа А-Х1Н1, а коначни резултати се очекују тек сутра.

"Жена је, заједно са својим партнером 12. маја дошла на Тајланд, а затим, неколико дана касније, имала симптоме грипа", пренели су немачки медији изјаву једне представнице тајландског Министарства здравља, указујући да би то могла бити прва немачка жртва новог грипа.

Немачка држављанка је од суботе била на посматрању, а њен партнер и дете немају симптоме болести.

Међу оболелима у САД највише младих

У америчким болницама све је више деце и младих људи оболелих од новог вируса, али и обичног грипа, што је врло неуобичајено за ово доба године, упозорили су здравствени радници.

Према проценама америчког Центра за контролу и превенцију болести (CDC), вирусом мексичког грипа у САД заражено је око 100.000 људи, мада су, према званичним подацима, досад регистрована 5.123 потврђена или сумњива случаја и шест смртних случајева.

У болницама је тренутно на лечењу око 200 особа, потврдила је докторка Ен Шукат из Центра.

"Веома је неуобичајено да је хоспитализован толики број људи млађих од 20 година, од којих су неки на одељењу интензивне неге", рекла је докторка Шукат.

Према њеним речима, регистроване су и епидемије по школама, што је веома неуобичајено за ово доба године.

Међу болесницима је највише младих, старости од пет до 17 година са високом температуром и другим симптомима грипа.

"Једна од хипотеза јесте да су старије особе развиле неку врсту заштите од вируса пошто су више пута биле изложене сродној врсти вируса", рекла је др Шукат.

Према њеним речима, друга претпоставка је да нови сој још није захватио старије слојеве становништва.

Америчка секретарка за здравље Кетлин Себелијус истакла је да се предузимају све мере како би се убрзала производња вакцина за сезонски грип, које би могле да се користе и у случају пандемије грипа.

Када је реч о мексичком грипу, секретарка Себелијус рекла је да још није издат налог за производњу вакцина против вируса Х1Н1 и да се та вакцина истражује у неколико компанија.

"Још је много непознаница у вези с тим вирусом и прерано је да одлучујемо о томе колико људи треба да буде вакцинисано, на основу каквих приоритета, колико је доза потребно", објаснила је Кетлин Сибелијус на конференцији за новинаре у Женеви.

Фармацеути добили узорке вируса грипа за вакцину

Швајцарска фармацеутска компанија Новартис саопштила је да је примила узорке вируса грипа типа А Х1Н1 и да чека одобрење СЗО за почетак производње вакцине.

"Добили смо узорке вируса и наши научници га сада модификују како би почео процес производње вакцине", рекао је Франс пресу неименовани представник Новартиса и додао да је потребно три до четири недеље за почетак прављења вакцине.

"Чекамо зелено светло СЗО-а и америчког Центра за контролу и превенцију болести како би почео рад на новој вакцини", навео је представник те компаније.

Према његовим речима, Новартис, који већ производи вакцину против сезонског грипа, мораће да се одлучи за производњу само једне вакцине.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун и генерални директор СЗО-а Маргарет Чан састали су се у Женеви са представницима главних фармацеутских компанија како би размотрили производњу вакцине против грипа Х1Н1.

На састанку је оцењено да је за годину дана могуће произвести 4,9 милијарди доза вакцина против новог грипа, то јест када буде покренута производња вакцине, могуће је производити 94,3 милиона доза недељно.

Скупу су присуствовали представници компанија Новартис, ГСК, Санофи и Солвеј.

Велика Британија, Јапан, Кина и друге земље су саопштиле да не желе да прогласе стање епидемије јер би то изазвало "непотребну панику и конфузију", посебно зато што се испоставило да је вирус мање опасан него што се првобитно сматрало.

Вирусом је заражено готово 9.000 људи у 40 земаља, а потврђено је да су 74 особе умрле од последица болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару