Нови грип не посустаје

Појава новог грипа у Јапану можда најављује пандемију, упозорава Маргарет Чен. Масовно обољевање у једној земљи ван две Америке знак да СЗО прогласи шести ниво узбуне. Нови вирус веома опасан ако се помеша са птичијим грипом који се шири у Египту. Грчка регистровала првог оболелог.

Вирус Х1Н1 новог, мексичког грипа брзо се шири у Јапану, што можда најављује пандемију, саопштила је генералнa директорка Светске здравствене организације (СЗО) Маргарет Чен на годишњем састанку те организације у Женеви.

Ченова је указала да СЗО мора под притиском, а у клими велике научне неизвесности јер постоји много непознаница о болести и њеном ширењу, да усваја хитно одлуке великог и дугорочног значаја.

Неколико земаља (Велика Британија, Јапан, Кина, Оман, Египат и Уједињени Арапски Емирати) је позвало СЗО да покаже више флексибилности, односно да узме у обзир више фактора а не само географско ширење болести, при одлучивању да ли да прогласи шести, највиши степен узбуне.

Проглашење шестог нивоа узбуне би означавало да је дошло до масовног ширења вируса новог грипа Х1Н1 на глобалном нивоу.

СЗО би се одлучила на тај корак уколико би било забележено масовно оболевање људи од новог грипа макар у једној земљи ван две Америке.

На снази је још увек пети ниво узбуне који је СЗО прогласила 30. априла.

Опасност од ширења и мешања са птичјим грипом

Представник Швајцарске је навео да би објављивање пандемије требало да се повеже са пребацивањем са производње вакцина за обичан, сезонски грип, на вакцине за нови тип грипа А.

Директорка СЗО је упозорила да је вероватно да ће се вирус Х1Н1 наставити да се брзо шири међу људима, на нивоу земаља и на глобалном нивоу.

Уколико се помеша са вирусом птичјег грипа Х5Н1, који је био веома смртоносан за птице, али се није ширио лако са човека на човека, вирус новог грипа могао би постати веома опасан, истакла је Чен.

Најугроженији би били оболели од сиде или заражени ХИВ-ом, туберкулозни болесници и становници такозваних картонских насеља.

Према најновијим подацима СЗО забележено је 8.829 случајева обољевања од новог грипа у 40 земаља, и 74 смртних случајева.

Лабораторије СЗО су потврдиле да је у Јапану 125 људи инфицирано вирусом Х1Н1, што је највећи број оболелих ван Америчког континента.

Иза Јапана је Шпанија са 103 инфирицарних и Велика Британија са 101 оболелим.

Први случај у Грчкој

Грчко министарство здравља саопштило је да су први резултати урађени на узорцима крви мушкарца који је допутовао из САД показали да је у тој земљи регистрован први случај новог грипа.

"Први резултати показују да Грчка има грип. Очекујемо да то буде потврђено и другим тестовима за неколико сати", изјавио је портпарол грчког министарства здравља.

Грк који је допутовао из САД није хоспитализован и, за сада, се налази у свом дому.

Грчко министарство здравља саопштило је да земља има довољно стратешких залиха "тамифлуа" и других лекова против грипа за лечење 12 одсто становништва у земљи од 11 милиона становника.

Две болнице у Атини опремљене су за лечење пацијената оболелих од новог грипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару