Први случајеви новог грипа у Турској и Индији

Индија и Турска регистровале прве особе заражене новим вирусом грипа. Јапан регистровао четврту оболелу особу, САД пети смртни случај. Прање руку најбоља заштита истиче британски стручњак.

Министарства здравља Турске и Индије регистровала су  прве оболеле од новог грипа у тим земљама, док је Јапан, који већ има четворо оболелих, пријавио још један нови случај.

Америчком држављанину, који је из САД путовао за Ирак, на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу утврђено је присуство вируса и он је, заједно са још шест чланова своје породице, пребачен у једну турску болницу.

Пошто је време инкубације до седам дана, његова породица ће бити задржана у болничкој изолацији до 21. маја, пренео је Ројтерс.

У авиону којим је путовао инфицирани двадесетшестогодишњи мушкарац била су још 162 путника, који се сада налазе на посматрању.

Индија је  потврдила први случај  вируса А Х1Н1 код младића који је у земљу допутовао летом из Њујорка.

Индијско министарство здравља саопштило је да су код 23-огодишњег младића откривени симптоми грипа након што је слетео на аеродром у Хајдерабаду, граду на југу земље.

Министарство додаје да су тестови позитивни на вирус Х1Н1 и младић је сада у карантину.

У граду Кобе на западу Јапана потврђено је да је један средњошколац инфициран мексичким грипом, док се код двојица његових школских другова сумња на присуство вируса.

У Јапану је већ потврђено присуство вируса код четири особе, али је ово први случај да се зарази неко ко није путовао у иностранство.

Као превентивна мера, у граду Кобе наредних седам дана биће затворен известан број обданишта, основних и средњих школа, а биће отказан и фестивал планиран за овај викенд.

У САД је забележен пети смртни случај. Вирусу Х1Н1 подлегао је један Тексашанин из града Корпус Кристија, саопштиле су у петак локалне здравствене власти, а пренео Ројтерс.

Према речима портпарола Министарства здравља САД, Дага Мекбрајда, ради се о мушкарцу старом 33 године који је умро пре неки дан, а у четвртак је потврђено да је узрок смрти мексички грип.

Америчке власти су у четвртак саопштиле да је због вируса Х1Н1 у Аризони умрла једна жена, у Тексасу су раније регистрована два смртна случаја (22-месечна беба и једна трудница) а у Вашингтону је једна особа подлегла тој болести.

Светска здравствена организација  објавила је да је у 36 земаља света 8.451 човек заражен новим грипом типа А (Х1Н1), као и да су од те заразне болести умрле 72 особе.

Прање руку најбоља превенција

Рестрикције путовања, карантин, затварање школа, маске за лице, рукавице и друге мере помажу да се ограничи ширење новог вируса грипа Х1Н1, али здравствени званичници у великој мери игноришу најбољи начин да се вирус заустави, а то је посвећивање веће пажње дечјој хигијени, упозорава британски стручњак Том Џерферсон.

Он је до таквог закључка дошао анализом 51 студије с разних страна света, које су се бавиле различитим начинима ограничавање епидемије респираторних вируса, извештава Ројтерс.

"Стварно не разумем зашто су неке владе опседнуте гутањем пилула и давањем ињекција", истиче Џеферсон, тврдећи да постоје јасни докази како је прање руку најбоља заштита не само против респираторних вируса него и против многих других ствари.

При том највећу пажњу треба обратити на децу, а не на одрасле, упозорава Џеферсон.

"Ако у школи научите децу да перу руке, то ће бити највећи допринос за друштво у целини", тврди Џеферсон.

Џеферсон објашњава да деца међу најдруштвенијим бићима на свету и да имају највише међусобних физичких контаката па је зато врло важно да их родитељи и васпитачи науче да одржавају редовну хигијену руку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару