Немогуће спречити улазак вируса

Србија још увек без пријављених случајева болести изазване новим вирусом грипа Х1Н1. Фестивали Егзит, Гуча, и Универзијада посебан изазов за епидемиолошку ситуацију у Србији.

Министар здравља Томица Милосављевић рекао је да у Србији до данас није регистрован ниједан случај болести изазване новим вирусом грипа Х1Н1, али је улазак вируса у земљу могућ свакога дана.

"Први талас са мањим бројем оболелих могућ је током лета. Већи талас се може очекивати током јесени или зиме", рекао је Милосављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Министар је истакао да је улазак вируса у земљу немогуће спречити, али да су здравствене службе спремне да се суоче са његовом појавом.

Музички фестивали Егзит и Гуча, као и Универзијада су, према Милосављевићевим речима, три масовна јавна догађаја, која због великог броја гостију могу бити посебан изазов за епидемиолошку ситуацију у Србији.

"То су догађаји који ће се одржати током лета, када иначе није сезона грипа, али су и догађаји на којима се појављије велики број страних учесника и гостију. То ће бити посебан изазов за Србију и због тога ћемо затражити и савете Светске здравствене организације", рекао је Милосављевић.

Милосављевић је навео и да је према најновијим подацима Светске здравствене организације у свету од новог вируса грипа оболело око 6.300 особа, а смртност се креће између 0,3 и 0,5 одсто.

Председник Посебне радне групе Министарства здравља Предраг Кон рекао је да се процењује како ће учесталост оболевања од новог вируса грипа бити два до шест пута већа него када је реч о сезонском грипу.

"Прерано је и врло незахвално давати податке о очекиваној смртности, јер се вирус већ сад различито понаша у различитим деловима света, али се са великом вероватноћом може рећи да ће смртност бити већа него у току раније регистрованих епидемија сезонског грипа у Србији", навео је Кон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару