Грип у Малезији и Перуу

Још шест особа умрло је у Мексику од грипа А (Х1Н1), чиме је број жртава те болести у земљи порастао на 66. Број заражених износи 6.497 широм света у 33 земље. Први случај инфицираних грипом у Малезији и Перуу. У Америци забележен и четврти смртни случај.

Још шест особа умрло је у Мексику од грипа А (Х1Н1), чиме је број жртава те болести у земљи порастао на 66.

Мексички министар здравља Хозе Ангел Кордова рекао је да је тестовима потврђено још 239 случајева болести. Укупно је у земљи оболело 2.895 људи.

Кордова је рекао да су цифре сада веће јер су запослени у здравству у могућности да обраде више прикривених случајева.

Према његовим речима, број смртних случајева представља 2,3 одсто укупног броја оболелих, што показује да је болест мање смртоносна него што се на почетку епидемије сматрало.

Последњи смртни случај забележен је 10. маја. Мексико се сматра извором епидемије грипа А (Х1Н1) и у тој земљи су средином априла регистровани први оболели.

Потврђен је и први случај заразе новим вирусом грипа у Малезији. Вирус је пронађен код младе жене која се недавно вратила из САД, саопштио је портпарол малезијског министарства здравља.

На сајту министарства је наведено да је двадесетједногодишња Малежанка примљена јуче у болницу са симптомима грознице, сувог грла и болова.

У Перуу је потврђен први случај инфицирања вирусом типа Х1Н1, саопштио је министар здравља Оскар Угарте. Ради се перуанској држављанки која се недавно вратила из САД.

Здравствене власти врше тестирања на смртоносни вирус свих путника који су били на лету из Њујорка, као и чланова њене породице.

Перу је у среду укинуо забрану летова за и из Мексика, а Аргентина је саопштила да ће то учинити данас.

Жена у позним четрдесетим преминула је од компликација изазваних вирусом Х1Н1 у америчкој савезној држави Аризони, саопштиле су америчке здравствене власти.

"На несрећу, знали смо да ће се то догодити. Грип је озбиљна ствар, посебно за оне који већ имају обољење плућа", изјавио је Боб Ингланд, директор Одељења за јавно здравље.

Тренутно у свету има 6.497 потврђених случајева инфицирања вирусом Х1Н1, који изазива такозвани нови или мексички грип, у 33 земље широм света, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

Потврђених смртних случајева је 71. Поред 66 умрлих у Мексику, смртни исходи су забележени у САД, Канади и Коста Рики.

СЗО и даље држи ниво узбуне на петом степену, зато што још није почело масовно ширење болести, нарочито ван Северне Америке због чега би био уведен шести, највиши степен узбуне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару