Тестови за брже откривање вируса

Вирус мексичког грипа и даље се шири Европом, а број заражених у свету достигао 1.658. Број сумњивих случајева порастао на 1.616. У Мексику 42 потврђена смртна случаја од новог грипа. Ускоро тестови за утврђивање вируса у року од 12 сати. СЗО против употребе меса свиња заражених новим грипом.

Према најновијим подацима Светске здравствене огранизације број оболелих од новог грипа достигао је 1.658, у односу на претходни биланс који је износио 1.490 оболелих у 21 земљи света, док је број сумњивих случајева порастао на 1.616.

У Мексику, жаришту епидемије, до сада су потврђена 942 случаја оболелих од новог грипа типа А  и 42 смртних случајева, а у САД су потврђена 421 случаја инфекције и два смртна случаја.

Мексичка влада је  саопштила да је болест у опадању у Мексику, иако се још увек шири на глобалном нивоу.

У Мексику су данас прорадила сва предузећа која су по налогу владе била затворена да би се спречило ширење болести.

У Великој Британији је потврђено 28 случајева, десет више него раније. Шпанија и Италија су пријавиле по три нова случаја, а Немачка, Француска и Јужна Кореја један случај, саопштила је СЗО.

Вирус Х1Н1 захватио је и Гватемалу, која је потврдила први случај оболелог, јавио је Ројтерс.

Британска агенција сматра да би генерална директорка СЗО Маргарет Чен могла ускоро да прогласи пандемију мексичког грипа.

У овом тренутку ниво узбуне, на скали од један до шест, износи пет, што значи да је пандемија неизбежна.

Вршилац дужности помоћника генералног директора СЗО Кејџи Фукуда изјавио је јуче да ће СЗО сачекати доказе да се нови вирус шири у државама ван САД пре него што повиси ниво узбуне.

Фукуда је оценио да засад нема континуираног ширења вируса ван САД, упркос релативно великом броју заражених у Европи.

После појаве првог случаја новог грипа у Пољској код 58-годишње жене, на посматрање ће морати 170 особа које су биле у авиону којим се пацијенткиња 2. маја вратила из САД, потврдио је главни санитарни инспектор Анџеј Војтила.

Осим путника и посаде авиона којима се враћала из САД, на посматрање ће морати и три члана најуже породице оболеле Пољакиње.

Тестови су потврдили нови вирус грипа код жене из Подкарпатског војводства која је у уторак смештена у болницу у граду Мјелец на југоистоку Пољске, истакла је министарка здравља Ева Копач на ванредној конференцији за новинаре.

"Њено стање није тешко, има кашаљ и главобољу. Брину се о њој лекари, а изгледи за опоравак су оптимистички", навела је портпаролка болнице Анета Дика Урбањска.

Потврђен пети случај у Француској

Пети случај новог грипа А Х1Н1 потврђен је у Француској, али се оболели, који се налази у париској области, осећа добро, саопштила је министарка здравља Розелин Башело.

"Пацијент је већ изашао из болнице", рекла је Башело телевизији ЛЦИ.

Она је дала два сценарија за еволуцију вируса у Француској.

"Појава петог случаја указује да опрезност мора и даље да буде потпуна, али епидемиолози кажу да, са појавом високих температура, грип може да се повуче", рекла је министарка здравља.

Други сценарио је да ће се ова нова врста грипа поново појавити на јесен, прецизирала је Башело.

Укупно 742 особе у Француској су се обратиле здравственим службама од избијања епидемије.

Париз је јуче повео широку кампању информисања јавности, у штампи, као и на телевизијским и радио програмима.

Институт Пастер је најавио да ће се ускоро у апотекама наћи тестови за утврђивање вируса у року од 12 сати, насупрот досадашњим тестовима за које је било потребно три дана да се добију резултати.

Сумња на мексички грип код више од 100 путника у Монголији

У главном граду Монголије, Улан Батору, задржано је 117 путника авиона на линији Москва-Улан Батор руске авиокомпаније "Аерофлот" под сумњом да су заражени вирусом мексичког грипа Х1Н1 и пребачено у болницу на испитивање, објавили су данас монголски медији.

Повод за хоспитализацију 110 путника и седам чланова посаде било је нагло погоршање стања здравља музичара из ансамбла "Алтан Ураг" који се враћао с гостовања у Мексику, пренеле су руске агенције.

После лета од Франкфурта до Москве, двоје музичара те групе је, због лошег стања здравља, задржано у болници у Москви, док су остали чланови ансамбла наставили лет до Монголије, где су монголске власти, при приспећу авиона, прогласиле карантин за све путнике и чланове посаде док не стигну резултати анализа из Москве.

У међувремену је стигао одговор из Москве да вирус мексичког грипа код хоспитализованих музичара није откривен.

Монголске власти нису, међутим, укинуле карантин и свих 117 путника и чланова посаде ће провести у болници три дана до окончања испитивања.

СЗО против употребе меса свиња заражених новим грипом

Месо свиња инфицираних вирусом новог грипа Х1Н1 не би требало да се користи за исхрану људи, упозорила је Светска здравствена организација, додајући да је у току израда смерница за заштиту људи који раде са свињама.

У СЗО тврде да је могуће да вирус грипа преживи процес замрзавања и нађе се у отопљеном месу, као и у крви.

"Месо оболелих свиња, или оних које су нађене мртве, не би ни под којим условима требало прерађивати и користити за људску употребу", изјавио је Јирген Шлунт, директор Одељења СЗО за безбедност хране, зоонозе и болести које потичу из хране.

Истина, засад нема података о евентуалном преживљавању вируса грипа Х1Н1 у месу животиња, нити о дози тог вируса која би могла да зарази човека.

"Вероватноћа да се вируси грипа нађу у крви заражене животиње, зависи од специфичне врсте вируса. Крв и месни сокови свиња заражених вирусом Х1Н1 потенцијално би могли да садрже тај вирус, али засад то није потврђено", објашњава Шлунт.

"Без обзира на то, у принципу саветујемо људима укљученим у делатности при којима могу да дођу у додир с већим количинама крви и секрета, као што су они који кољу или ваде утробу свињама, да имају одговарајућу заштитну опрему", каже Шлунт.

Нови вирус Х1Н1, који је у почетку називан и вирусом свињског грипа, се преноси са човека на човека, а не са свиња на људе.

Његово ширење је нагнало владе преко 20 земаља света да уведу забране увоза живих свиња и свињског меса из земаља у којима се нови грип појавио.

Страховања су додатно порасла када је у суботу објављено како је у Канади крдо свиња заражено вирусом новог грипа од радника на фарми који је претходно боравио у Мексику.

Оно што је још увек непознаница је како се вирус новог грипа уопште појавио, с које се животиње први пут пренео на човека и када је то било.

Канадски случај повећава бојазан да би вирус, који је прешао с човека на свиње, могао поново да пређе са свиња на човека, уз могућност да у том процесу постане заразније него што је сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару