Непредвидљивост вируса тера на опрез

Светска здравствена организација неће подићи ниво узбуне на највиши ниво, уколико ситуација у вези са ширењем новог грипа остане каква јесте, тврди Бан Ки Мун. Не смемо дати прилику вирусу Х1Н1 да се измеша са другим вирусима и због тога проглашавамо нивое опасности, објашњава директорка СЗО Маргарет Чен. Вируси грипа веома непредвидљиви и варљиви, па је опрез у сваком случају неопходан.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун изјавио је да Светска здравствена организација не намерава да подигне ниво узбуне на највиши ниво, и прогласи пандемију, уколико ситуација у вези са ширењем новог грипа остане каква јесте.

На неформалном скупу Генералне скупштине УН посвећене новом грипу типа А, Бан је изјавио да му је директорка СЗО Маргарет Чен рекла да "уколико ситуација остане каква тренутно јесте, та организација не планира да подигне ниво узбуне", пренео је Ројтерс.

Обраћајући се скупу путем видеолинка из Женеве, Чен је рекла да су Светској здравственој организацији досад пријављена 1.003 случаја заражених особа из 20 земаља света.

Чен је нагласила да, ипак, не постоје индиције да се суочавамо са ситуацијом сличној оној из 1918. године, када је пандемија грипа однела животе десетина милиона људи.

Генерални секретар УН је изјавио да планира да за две недеље у Женеви одржи скуп донатора и приватног сектора, са циљем да се обезбеде средства за борбу против пандемије.

"Ниво шест не значи да ће доћи до краја света. Веома је важно то разјаснити, јер, у супротном, када прогласимо шести ниво опасности то би могло да изазове непотребну панику", истакла је Чен у интервјуу шпанском дневнику "Паис".

Маргарет Чен је навела да су "вируси грипа веома непредвидљиви и варљиви и да не треба да будемо претерано самоуверени", јер јер јужна хемисфера треба да уђе у зимски период када се сезона грипа разбуктава.

"Не смемо дати прилику вирусу Х1Н1 да се измеша са другим вирусима и због тога проглашавамо нивое опасности", изјавила је Чен.

"Морамо да будемо веома опрезни. Нико не може да предвиди шта ће се догодити када грип достигне врхунац на југу и стигне нови талас, што ће се без сумње догодити", истакла је Чен.

"Тачно је да је број (оболелих људи који нису били у Мексику) мали, али то је зато што још нисмо видели комплетну ситуацију, односно немамо целовиту слику о томе шта се дешава. Ситуација се развија и вирус се мења", изјавила је Чен.

Рано за прогнозе

Чен је изјавила да је исувише рано да се дају прогнозе колики ће део популације бити захваћен новим грипом.

Према најновијим подацима, 590 особа је оболело у Мексику, док је 226 случајева забележено у САД.

СЗО је саопштила и број оболелих у државама широм света: Аустрија (1), Канада (85), Хонг Конг - Кина (1), Костарика (1), Колумбија (1), Данска (1), Салвадор (2), Француска (2), Немачка (8), Ирска (1), Израел (3), Италија (1) Холандија (1), Нови Зеланд (4), Јужна Кореја (1), Шпанија (40), Швајцарска (1) и Велика Британија (15).

У међувремену је Француска обелоданила да су потврђена још два случаја оболелих, што је укупан број оболелих у тој земљи повећало на четири.

СЗО чека евиденцију о ширењу вируса изван америчког континента, пре него што подигне ниво опасности на највиши, шести степен и прогласи пандемију.

Случај заразе у Канади, где је вирус Х1Н1 прешао са човека на свиње, указује на то да је неопходна појачана контрола фарми свиња.

Први случај преноса заразе вирусом А Х1Н1 са људи на животиње, у канадској провинцији Алберта, није разлог за панику, саопштиле су власти те земље додајући да су заражене свиње у карантину и да треба побољшати хигијену на фармама свиња и погонима за прераду свињског меса.

Стручњаци истичу да нема препоруке о убијању свиња, било где у свету, због појаве вируса А Х1Н1, јер добро термички обрађено свињско месо, безбедно је за конзумирање.

Из Мексика је стигла охрабрујућа вест да је епидемија новог грипа у тој земљи прешла врхунац и да се постепено смирује.

У Мексику, епицентру новог вируса, ригорозне мере заштите дају резултате. Утврђено је да код више од две трећине преминулих, смрт није изазвана новим сојем вируса.

Анализе су показале да је стопа смртности од новог грипа, слична оној од обичног сезонског.

Светска здравствена организација апелује на опрез, подсећајући да је шпанска грозница 1918. године, убила десетине милиона људи.

Америчке власти очекују да ће до јесени имати довољно вакцина и за нови тип грипа и за обичан сезонки грип, од кога оболи милион Американаца годишње.

Медицински званичници у САД саопштили су да вирус новог грипа, напада углавном младе људе, јер је међу 226 потврђених случајева, свега неколико особа старијих од 50 година.

Не желећи да се понови искуство које су имали са САРС-ом и причјим грипом, кинеске власти наредиле су једнонедељни карантин за све путнике из Мексика.

Та мера изазвала је варнице између Кине и Мексика, који те мере сматра претераним.

Русија забранила увоз меса из Шпаније, Канаде и делова САД

Русија је због појаве грипа типа А проширила забрану увоза меса на производе из Шпаније, Канаде и неких савезних држава САД, саопштила је руска федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу.

Руске власти су забраниле увоз меса из Јужне Каролине, пошто се та савезна америчка држава "налази у првој зони ризика", наводи се у саопштењу.

Русија је већ обуставила увоз меса из Калифорније, Тексаса и Њујорка и увоз свињетине из више од 10 савезних америчких држава.

Забрањен је и увоз свињског меса из Шпаније и канадских покрајина Британска Колумбија, Нова Шкотска и Онтарио, које се налазе "у другој зони ризика".

Забрана се односи на "свиње, свињетину и производе од свињског меса који нису термички обрађени на температури од најмање 80 степени Целзијуса током 30 минута".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару