Пети степен узбуне због грипа

Светска здравствена организација подигла ниво узбуне због опасности од пандемије мексичког грипа на пети степен. Читаво човечанство у опасности, рекла генерални директор СЗО Маргарет Чен. Појава вируса у Немачкој и Аустрији. Прва жртва у САД. Њујорк ново могуће жариште вируса. У Хрватској девојка у карантину. У Мексику до сада умрло 159 особа.

Генерални директор СЗО Маргарет Чен подигла је ниво узбуне због претње од пандемије мексичког грипа на пети степен опасности, од могућих шест.

Чен је оценила да је "читаво човечанство у опасности" и позвала све земље да предузму планиране мере против пандемије.

Чен је навела да је ова промена сигнал владама широм света да предузму акцију. Позвала је фармацеутску индустрију да појача производњу лекова против вируса, и додала да вирус еволуира убрзано и да га зато треба схватити врло озбиљно.

Подизање нивоа узбуне са трећег на четврти степен значи да је СЗО потврдила епидемију новог грипа у ограниченом броју области, да је вероватноћа појаве пандемије порасла, али да пандемија није неизбежна, јавиле су светске агенције. Ниво узбуне пет значи да СЗО признаје да је епидемија захватила много ширу област.

"Јасно је да се вирус шири и ми не видим било какве знаке смиривања стања", рекао је вршилац дужности помоћника генералног директора СЗО Кејђи Фукуда.

Вирус све ближи

Савезни институт за инфективне болести Роберт Кох саопштио је да су у Немачкој три особе оболеле од нове врсте грипа. Тестови су потврдили да су у Баварској оболеле две, а у Хамбургу једна особа. Сви су се заразили током путовања по Мексику.

Хрватске власти сместиле су у карантин једну Осјечанку код које су откривени симтоми ове нове болести, али ће се тек сутра са сигурношћу знати да ли је та девојка заиста оболела.

Хрватски министар здравља Дарко Милиновић потврдио је да се сумња на то да се обољење појавила код девојке која се недавно вратила из САД, а боравила је у подручју у којем се болест појавила.

Девојка има повишену телесну температуру од 38,5 степени, главобољу и мучнину и одмах је задржана у карантину Опште болнице у Осијеку.

Америчке власти саопштиле су да је у Тексасу умрла 23-месечна беба од вируса мексичког грипа, што је прва жртва вируса Х1Н1 у Сједињеним Америчким Државама.

"Реч је о првом смртном случају од вируса Х1Н1 ван Мексика, земље највише погођене том болешћу", изјавио је градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

Амерички здравствени званичници потврдили су да се број оболелих у САД попео на 91.

"Имамо 91 потврђен случај у САД, од тога 51 у Њујорку", изјавио је директор Центра за контролу и превенцију болести Ричард Бесер.

Британски премијер Гордон Браун рекао је да су у Великој Британији потврђена три нова случаја грипа.

Министарство здравља Шпаније саопштило је да је откривен први случај особе заражене свињским грипом која није била у Мексику, али је дошла у контакт са лицем које је посетило ту земљу.

До сада су сви случајеви заражених у Шпанији била лица која су се недавно вратила из Мексика.

Према подацима СЗО, на првом месту по броју оболелих код којих је потврђен вирус Х1Н1 су САД, а следе Мексико (49), Канада (13), Шпанија (10) Велика Британија, Нови Зеланд, и Израел, преноси Ројтерс.

Сумњиве случајеве пријавили су Аустралија (89), Бразил (20), Француска (20), Чиле (24), Данска (11), Швајцарска (девет), Аустрија (пет), Колумбија (четири), Гватемала (три), Норвешка, Јужна Кореја, и Салвадор (један или два).

Прва инфекција потврђена је и у Аустрији, изјавио је вирусолог Франц Хајнц. Једна двадесетосмогодишња жена која се вратила из Мексика инфицирана вирусом Х1Н1. "Генетски отисак" изазивача обољења код жене која се налази у болници у Бечу одговара отиску свињског грипа", потврдио је Хајнц.

Око 170 људи из Аустрије још се налази у Мексику, и они ће приликом повратка, у складу са законом о епидемијама, бити контактиране, информисане, и ако буде потребно тестиране.

Могућност обуставе свих путовања у Мексико из ЕУ

Француска је најавила да ће  затражити од Европске уније да укине све летове према Мексику, због ширења новог вируса, рекла је француска министарка здравља Розелин Башло.

Истовремено, комесар за спољне послове Европске уније Бенита Фереро-Валднер изјавила је да ЕУ разматра могућност потпуне обуставе свих путовања за Мексико, као и дезинфекцију свих аеродрома због ширења вируса свињског грипа.

Из Брисела поручују да се развој ситуације, која се мења из тренутка у тренутак, и даље посматра, као и да нема места за панику.

Европска комисија је у сталном контакту са земљама чланицама Европске уније, са Европским центром за контролу болести, европским мисијама у Мексику, Сједињеним Америчким Државама и Канади као и са владом САД.

У Европској комисији позивају и на то да се вирус од сада не назива више свињски грип.

"Предлажемо да га зовете нови вирус грипа да би се избегла забуна са животињском болешћу. То је до сада много коштало индустрију. Ми у овом тренутку имамо вирус који се преноси са човека на човека. То је хумани вирус, а не животињска болест", исткла је Папдоулаки.

Влада Египта наложила је убијање свих свиња у земљи из предострожности због новог, такозваног свињског грипа.

Министарство здравља Египта саопштило је да ће клање свиња, којих у тој земљи има око 300.000, почети одмах.

Ванредно стање у Костарики и Калифорнији

Костарика је данас прогласила ванредно здравствено стање у читавој земљи, након што је утврђено да су два њена држављана заражена вирусом свињског грипа после пута у Мексико прошле седмице.

Животи 21-годишњег младића и 30-годишње жене нису у опасности, али су власти прогласиле ванредно стање како би усмериле пажњу на превенцију пандемије грипа.

Влада  наводи  у саопштењу  да су "власти предузеле акције против епидемије која потиче из Мексика, што је у националном јавном интересу".

У Калифорнији је проглашено ванредно стање. Потврђено је 13 случајева заражених без фаталних последица, мада надлежна служба у Лос Анђелесу испитује два случаја смрти који могу да буду повезани са том болешћу.

Њујорк могуће жариште

Ситуација је забрињавајућа и у Њујорку. Светски здравствени стручњаци сматрају да би тај град могао да буде друго жариште вируса.

Милијарду и по долара, колико Барак Обама тражи од Конгреса за борбу против вируса, биће искоришћено за стварање антивирусних залиха, прављење вакцине, подршку америчким здравственим установама и међународним организацијама.

Упркос забринутости, Светска здравствена организација не препоручује ограничавање путовања нити затварање граница.

Тренутно не постоји вакцина за нову врсту грипа, а амерички стручњаци кажу, да је од производње соја вируса до куповине вакцине у апотекама потребно од пет до шест месеци.

Министар здравља Мексика Хосе Анхел Кордова изјавио је да је у тој земљи од свињског грипа досад умрло 159 људи и да има 2.498 сумњивих случајева, од којих је 1.311 хоспитализовано.

Кордова је рекао да је број умрлих за које је утврђено да су били заражени новим вирусом смањен са 20 на седам.

Стах од свињског грипа подрива светску економију

Због епидемије грипа отказују се или одлажу путовања у Мексико.

Куба је забранила све летове до својих суседа, а Аргентина је објавила петодневну забрану слетања авиона на линијама из Мексика.

Кина, Русија и Јужна Кореја су забранили увоз дела свињетине из Северне Америке, упркос тврдњи да се грип не шири месом.

Опасност од пандемије појавила се у часу кад светска економија показује бледе знаке онога што аналитчари кажу да би могла да буде светлост на крају дугачког, мрачног тунела.

У Мексико Ситију, отказани су догађаји и затворени бископи, ноћни клубови и музеји коштају бар 57 милиона долара дневно, према наводима градске привредне коморе. То је пад од 36 одсто у приходима од туризма и услуга у главном граду Мексика.

Луксузни путнички брови који крстаре водама региона више не пристају у мексичким лукама. Неки превозници кажу да неће пристајати у Мексику до краја септембра.

У Чикагу, берзански трговци су у другом узастопном дану оборили цене свињског меса за продаје у наредним месецима, рачунајући да ће га људи, у страху од заразе, мање куповати.

Кина, треће највеће тржиште за извоз америчке свињетине, забранила је испоруке меса из Калифорније, Тексаса и Канзаса, уз оне из Мексика. Русија и Јужна Кореја су објавили сличне мере.

Извештај Светске банке, допуњен прошле године, налази да оштра пандемија - као шпанска грозница која је 1918. године убила између 40 милиона и 100 милиона људи - може да изазове пад од 5 одсто у глобалном економском учинку, што би коштало свет око 3.100 милијади долара.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару