СЗО није погрешила

Представница Светске здравствене организације у Београду Мелита Вујановић рекла је да та организација није погрешила када је прогласила пандемију новог грипа. СЗО није подлегла утицају фармацеутске индустрије, сматра Вујановић.

Светска здравствена организација није погрешила када је прогласила пандемију новог грипа, изјавила је представница те организације у Београду Мелита Вујановић и додала да је СЗО поступила баш онако како је требало.

"СЗО није подлегла утицају фармацеутске индустрије, већ је са њима преговарала само о брзини којом може да се направи вакцина", рекла је Вујановић у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије.

"СЗО није погрешила у процени. Постоји низ информација, али људи немају времена да се баве информацијама у потпуности", рекла је Вујановић додајући да је најбоља вест за јавно здравље то да је блага пандемија у смислу смртности.

"На сва питања се даје одговор стручној јавности. Кад крену лекари међусобно да говоре, а онда не обрате пажњу да то публикују на прави начин, та информација се трансформише и добија овакве облике", истакла је представница СЗО у Београду.

Мелита Вујановић је рекла да је смртност од сезонског грипа већа, али да она примарно напада старе и болесне.

"У овој ситуацији вакцинација је права мера, па сваке године вакцина садржи три нова вируса, а такав случај је и са вакцинацијом против новог грипа, која садржи нов вирус", рекла је Вујановић.

Представница СЗО је истакла да овог момента у свету има најмање шест врста вакцине, а да се у Србији користи вакцина Новартис, произведена по најновијој технологији. Вујановић је нагласила да је неразумевање настало углавном у публиковању информација.

"Лекција коју је СЗО из овога научила је да морамо више дао обратимо пажњу на комуникацију. Ми смо за приоритет ставили јавно здравље", истакла је Вујановић.

"За СЗО је довољно упозорење било то што су у Мексику људи одмах када се разболе стављани на респираторе и смртност је била велика", истакла је председница СЗО у Београду.

"У Шведској је вакцинисаних 70 одсто у Америци и Канади 50 одсто. Тамо се не чују овакве дебате", закључила је Вујановић.

Вујановић је истакла да је пандемија у свету у силазној путањи, али је и даље вирус Х1Н1 доминантан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару