СЗО брани одлуку о пандемији

Одбацивши оптужбе да је послужила интересима фармацеутске индустрије СЗО, пред одбором Парламентарне скупштине у Стразбуру, бранила оправданост одлуке о проглашењу пандемије новог грипа.

Светска здравствена организација (СЗО) бранила је, пред одбором Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), оправданост одлуке о проглашењу пандемије новог грипа, позивајући се на препоруке признатих стручњака и одбацујући наводе о утицају фармацеутске индустрије.

Члан Одбора ПС СЕ за социјална, здравствена и породична питања, Британац Пол Флин, задужен за извештај ПС СЕ о разлозима за проглашење пандемије, подсетио је на саслушању у Стразбуру да се претходних година показало да забринутост због епидемије САРС и птичјег грипа није била оправдана.

"Желимо да знамо на основу чега су донете одлуке о пандемији - да ли је то било на основу поузданих научних и епидемиолошких доказа или под утицајем другачијих интереса. Да ли је СЗО, у случају Х1Н1, поново преплашила свет без икаквих суштинских доказа", запитао је Флин.

СЗО 2009. изменила дефиницију пандемије

Др Волфганг Водарг, специјалиста за епидемиологију и бивши председавајући поткомитета ПС СЕ за здравље, изјавио је да је свет потрошио 18 милијарди долара због проглашења пандемије и упозорења СЗО да би од новог вируса могли да оболе милиони људи.

Напомињући да је СЗО у мају прошле године изменила дефиницију пандемије, што је омогућило њено проглашење и пружило фармацеутским компанијама прилику за огромну зараду, Водарг је оценио да су милиони људи вакцинисани без икаквог посебног разлога и да чак није јасно ни да ли је вакцина имала позитивне ефекте, јер није клинички тестирана.

"Према мом мишљењу, СЗО је предузела необјашњиве кораке, за које нема научног оправдања. Савет Европе би требало да истрагом утврди како СЗО може да предузима такве опасне бесмислице", рекао је Водарг.

Др Кејџи Фукуда, специјални саветник генералног директора СЗО за пандемију, изјавио је да је "СЗО уверена у научно утемељење својих одлука" и да оптужбе да је пандемија "лажна" представљају игнорисање научних сазнања о вирусима који су у прошлом веку однели милионе живота, као и ниподаштавање смрти више од 14.000 оболелих од новог грипа.

Подсећајући да је грип 1918. године однео око 50 милиона живота, Фукуда је упозорио да вируси грипа непрестано мутирају на начин који је немогуће предвидети и да је тешко проценити могуће последице пандемије.

СЗО независна у одлучивању

Доктор Фукуда је нагласио да се Х1Н1 за само осам недеља раширио у 120 земаља и да се знатно разликује од сезонског грипа, посебно по томе што напада углавом млађу популацију и изазива тешке облике упале плућа.

"СЗО озбиљно схвата своју улогу независног саветника. Фармацеутска индустрија није на неодговарајући начин утицала на на политику и одговоре на пандемију грипа. Сарадња са низом партнера, укључујући приватни сектор, јесте нужна, али постоје бројни инструменти који спречавају сукоб интереса", истакао је Фукуда.

Др Лик Есел, представник Европских произвођача вакцина, одбацио је наводе да су прозвођачи вакцина утицали на проглашење пандемије.

"Индустрија вакцина је учинила оно што је од ње тражено", рекао је Есел. "Реаговала је брзо и ефикасно и успела је да, на захтев влада, испоручи вакцине."

Према његовим речима, вакцине против новог грипа су научно развијене и тестиране и, први пут у историји, испоручене у тако кратком року.

Број жртава неупоредив због различитих метода

Професор др Улрих Кајл, директор Епидемиолошког центра Универзитета у Минстеру за сарадњу са СЗО, приметио је да Х1Н1 није никакав нови вирус, већ да је познат деценијама, и указао на то да у Немачкој од сезонског грипа годишње умре око 10.000 људи, док је од Х1Н1 умрло њих 187.

Одговарајући на Кајлову опаску, Фукуда је оценио да је то као поређење "баба и жаба".

"Број смртних случајева од сезонског грипа заснива се на статистичким моделима. Број смртних случајева од пандемије утврђује се појединачно лабораторијским тестовима и званична цифра је неоспорно много нижа од реалне бројке", казао је Фукуда.

Данашње саслушање представника СЗО сазвано је на захтев Водарга, који је од ПС СЕ затражио покретање истраге о томе шта стоји иза проглашења пандемије, коју сматра "медицинским скандалом века".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару