(Не)реална пандемија новог грипа

Светска здравствене организације саопштила да није била под непримереним утицајем фармацеутске индустрије. Председник Комитета за здравство Парламентарне скупштине Волфганг Водарг сматра да пандемија новог грипа не постоји, а да фармацеутска индустрија на основу тога профитира. Неодговорно говорити о пандемији као лажној, поручио министар Томица Милосављевић.

У Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру, у уторак ће се, на захтев председника комитета за здравство Волфганга Водарга, одржати јавна парламентарна дебата о управљању пандемијом грипа Х1Н1.

Светска здравствене организације није била под непримереним утицајем фармацеутске индустрије у вези са пандемијом и одговором на пандемију новог грипа Х1Н1, поручено је данас из СЗО.

Специјализована агенција УН саопштила како су научно погрешни и историјски нетачни наводи да је СЗО створила "лажну пандемију" како би донела економску добит индустрији, пренело Министарство здравља Србије изјаву за јавност СЗО.

У Женеви је у суботу завршено 126. заседање Извршног одбора СЗО на коме је учествовао и министар здравља у Влади Србије.

Чланови Извршног одбора су, између осталог, разговарали и о пандемији вируса А Х1Н1.

У изјави се истиче да је пружање независних савета државама чланицама СЗО веома важна функција агенције и да је она "штити од свих неадекватних утицаја".

СЗО је истакла да је сарадња на светском нивоу са низом партнера, укључујући и приватни сектор, данас и убудуће од суштинског значаја за остваривање циљева јавног здравља

Зато су успостављени многи заштитни механизми како би се управљало сукобом интереса или могућим сукобом интереса међу члановима саветодавних и експертских комисија у СЗО, наведено је у изјави.

Стручни саветници, истиче се у изјави, дају СЗО потписану изјаву о сукобу интереса, у којој детаљно описују било какве професионалне или финансијске интересе који би могли да утичу на непристрасност њиховог стручног савета.

Водарг: Фармацеутска индустрија профитира  

Председник Комитета за здравство Парламентарне скупштине Савета Европе Волфганг Водарг изјавио је да пандемија новог грипа не постоји и да фармацеутска индустрија на основу тога профитира. 

"Постоји велики утицај више научника који истовремено раде и за фармацеутску индустрију, и они нису хтели да чују научнике који мисле другачије", нагласио је Водарг.

Водарг је рекао да та организација није суд, већ парламентарна организација.

"Радићемо заједно с научницима и поставити питање Светској здравственој организацији, политичарима и националним институцијама да бисмо покушали да сазнамо како се све то догодило", рекао је Водарг.

Дискусије о новом вирусу воде се у Француској, Румунији, Грчкој, али и у целом свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару