Све спремно за вакцинацију ђака

Сутра почиње организована вакцинација ученика против новог грипа у домовима здравља, школским амбулантама, а уколико постоје услови у школе ће долазити мобилне лекарске екипе.

Организована вакцинација деце школског узраста против новог грипа почиње у уторак у домовима здравља, школским амбулантама, а тамо где за то буду постојали услови у школе ће долазити мобилне лекарске екипе.

Директорима основних школа у петак је прослеђено упутство Радне групе против пандемије грипа. Родитељи ће одлучивати у име деце да ли ће она примити вакцину, могу да присуствују вакцинацији ако то желе, или да одговарајуће овлашћење доставе наставницима.

Вакцинација деце школског узраста веома је важна, јер представља заштиту од вируса новог грипа током ове, али и наредне сезоне, изјавио је министар здравља Томица Милосављевић. 

Милосављевић је рекао да се вакцинација становништва "наставља несмањеним интензитетом" и изразио наду да ће одзив грађана бити све већи у наредним недељама.

"Одлука је на пунолетнима да је сами донесу, а на деци да је донесу заједно са родитељима. Покушаћемо да правим, истинитим порукама, заснованим на доказима, допринесемо да тај обухват буде што већи", нагласио је он.

Министар је подсетио да је у Србији до сада вакцинисано два одсто укупне популације и додао да има довољно вакцина, тачније више од 850.000 доза.

"Као и глобално, свима су доступне све информације, неке од њих су праве, неке су полуистине, неке заиста манипулације и резултат тога је недовољно значајан обухват вакцинацијом у овом тренутку", упозорио је Милосављевић.

Милосављевић је казао да је став стручњака Радне групе Министарства здравља да бар 300.000 вакцина треба стално да буде присутно у резерви у случају да дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Члан Радне групе за праћење вируса новог грипа др Владимир Петровић изјавио је раније Танјугу да вакцинација школске деце почиње сутра, а уколико се 25 одсто одазове масовној вакцинацији, тај број биће довољан да се утиче на даље ширење епидемије.

"Све је спремно за почетак вакцинације школске деце јер су они сада на реду да приме вакцину, а очекујемо да ће њихова имунизација трајати најмање до краја јануара", рекао је Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару