Ускоро "пребројавање" вакцина

Одлука о набавци вакцина против вируса Х1Н1 биће заснована на заштити здравља грађана и њиховог новца у буџету, поручио министар Милосављевић. Постоји могућност отказивања половине наручених вакцина, изјавила Светлана Вукајловић.

Министар здравља Србије Томица Милосављевић рекао је да ће "наредних дана и недеља" бити донета одлука о потребној количини вакцина против новог грипа Х1Н1 и да ће се водити рачуна о заштити здравља грађана, али и њиховог новца.

"Одлуке које ћемо доносити наредних дана и недеља у вези са пандемијом Х1Н1 вирусом и набавкама вакцина биће засноване на два чврста основна принципа. Један је заштита здравља грађана и други је брига за новац грађана Србије у буџету и у Фонду здравственог осигурања", рекао је Милосављевић.

Према његовим речима, одлуке о евентуалном отказивању дела наручених вакцина, као и у случају набавке, донеће Влада и Фонд.

Према најава из Републичког завода за здравствено осигурање (РЗЗО), због недовољног одзива грађана на вакцинацију постоји могућност отказивања до половине од три милиона наручених вакцина.

Држава неће трпети губитке

Директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић рекла је да држава неће трпети финансијске губитке у случају отказивања дела поруџбине вакцина.

"Финансијских губитака или неких других последица нема. Постоји усмена сагласност са 'Југохемијом' да сноси све финансијске последице уговора са 'Новартисом', уколико их буде", рекла је Вукајловићева.

Вукајловићева је рекла да се чека препорука Радне групе Министарства здравља за праћење пандемије о потребним количинама те вакцине.

Сагласно са том препоруком биће направљен анекс уговора са "Југохемијом" о укупним количинама вакцине.

"Слободни смо да направимо добру процену да ли ће се вакцина даље увозити и на који начин. Влада треба да каже које су потребе за вакцином у Србији у овом моменту", рекла је Вукајловићева.

Завод је са швајцарском фирмом "Новартис" пре два месеца склопио уговор о куповини вакцина и до сада је испоручено 850.000 доза.

У Србији је од 17. децембра вакцинисано нешто више од сто хиљада грђана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару