Проблем вишка вакцина

Заинтересованост за вакцинацију мања је од очекиване, оценила је за РТС директорка РЗЗО Светлана Вукајловић, па се поставља питање измене или раскида уговора са добављачем. Министар здравља сматра да је још рано за процену о отказивању дела порудџбине.

После првобитне забринутости да Србија неће на време набавити вакцине против новог грипа, односно да их неће бити довољно за све заинтересоване, сада је на помолу нови проблем, вишак вакцина.

Заинтересованост за вакцинацију је мања од очекиване, оцењује директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић, па се поставља питање да ли ће Србија морати да откаже део порудџбине, односно да тражи измену или раскид уговора са добављачем.

Имајући у виду досадашњи ток вакцинације, очигледно је да Србија неће потрошити три милиона вакцина против новог грипа колико је наручено, изјавила је за РТС директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић.

Како је навела, Завод је учинио све да у што у краћем року набави вакцине против новог грипа, а сада ће учинити све да се заштите средства осигураника и пореских обвезника.

Сада ће се, каже Вукајловић, преговарати са добављачем вакцина, фирмом "Новартис" о испоруци мање количине али није прецизирала колико би вакцина могло бити враћено, нити да ли би и колику одштету Србија платила у том случају.

"Сваки закључени уговор може се и раскинути под одређеним условима. Најбоље је ако се он раскида сагласношћу обе стране. Постоји могућност да се уговор раскине и уз накнаду шете, каже Вукајловић.

Према њеним речима Завод сада очекује иницијативу Владе Србије, јер је и набавка вакцина текла у складу са закључком који је она донела.

Негативна медијска кампања о вакцинацији

Међутим, ресорни министар сматра да је још рано за процену о отказивању дела порудџбине.

"Ја сам рекао да је три недеље кратко за разматрање. Друго уговори су облигациони односи, озбиљне земље склапају уговоре, људи се вежу за документ, папир, када после месец дана будемо анализирали ефекат вакцинације, планираћемо следеће кораке. Србија није наручила прекомемерну количину вакцина, него је наручила минималну количину за потенцијалну заштиту становништва", каже министар здравља.

Минстар Милосављевић је рекао да је наложио Институту "Батут" и посебној радној групи да у току наредне недеље стручном анализом обухвати првих месец дана вакцинације, са предвиђањем даљег тока вакцинисања и са анализом снабдевености вакцинама Србије.

Министар је подсетио на одлуку да Србија увезе три милиона доза вакцина за 40 посто популације, да је вакцинација против грипа започела пре три недеље и да је до сада вакцинисано више од 124.000 грађана, што одговара проценту од 1,66 посто популације.

Остаје и могућност да се вишак вакцина сачува за следећу сезону, a координатор за вакцинацију Владимир Петровић каже за РТС да је рок трајања вакцина годину дана, али да би њихова употреба следеће сезоне зависила од евентуалне мутације вируса.

У случају неких промена, каже Петровић, вакцина би и даље могла да се користи, али би имала слабије дејство него сада.

Министар Милосављевић ипак тврди да је овакав ток вакцинације у Србији био предвидив због негативне кампања у нашим и међународним медијима која је, како је рекао, "преокренула став становништва на један начин који није добар".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару