(Не)успешна вакцинација

У Србији за три недеље, вакцину примило око 125 хиљада грађана. Док се у многим земљама отказују наруџбине, или продаје вишак вакцина, министар Томица Милосављевић тврди да Србија није наручила прекомерну количину вакцина.

Већина европских земаља суочава се са несупешном вакцинацијом становништва против новог грипа.

У Србији је, за три недеље, вакцину примило око 125 хиљада грађана.

У Министарству здравља кажу да је такав одзив, бољи него у земљама региона, али не и задовољавајући, уколико желимо да се на најбољи начин заштитимо од грипа.

Др Јадранка Брајло из Дома Здравља Палилула каже да је вакцина ипак најбоља заштита здравља и живота.

"Сви гуглају по Интернету, колико јесам за то, и колико је добро, толико је некада и контрапродуктивно. Родитељи пре свега треба да се посаветују са својим изабраним педијатром, да је вакцина је најбоља заштита здравља, па и живота", нагласила је докторка Брајло.

Напомињући да нису забележене теже нежељене реакције после вакцинације, лекари позивају хроничне болеснике, школску децу и радно активно становништво да се заштите.

У Србији се дневно, у просеку, вакцинише око 10 хиљада људи. Уколико се тај број, на пример, утростручи, то би значило да би се до краја јануара вакцинисало до милион људи.

Наручено је три милиона доза. О раскиду уговора са "Новартисом" за сада се не размишља, а даљи кораци планираће се од наредне недеље.

Министар здравља Томица Милосављевић каже да Србија није наручила прекомерну дозу вакцина.

"Србија није наручила прекомемерну количину вакцина, него је наручила минималну количину за потенцијалну заштиту становништва. Земље које у овом тренутку размишљају о препродаји великих количина вакцине коју су купили, у ствари су попунили резерве са сто одсто попуњености популације и због тога условно речено имају проблем", рекао је Милосављевић.

У многим земљама, вакцинација доживљава фијаско. Немачка, Холандија и Француска отказују наруџбине, или продају вишак вакцина.

Марк Жентилини, инфектолог из Француске каже да је његова земља шампион у залихама вакцина.

"Замерам стручњацима, који су и сада погрешили, као и пре пет година у вези са птичијим грипом. Француска је шампион ако погледате колике су јој залихе вакцине, лека тамифлуа, и епидемиолошких маски", каже Марк Жентилини.

Када грип прође, министар здравља Србије каже да ће тек тада свима бити јасно да је струка ипак одреаговала правовремено и одговорно.

Други, јачи талас новог грипа очекује се крајем јануара или почетком фебруара. До сада је од вируса Х1Н1 у Србији умрло 63-оје људи, а у Европи 2.554.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару