Ускоро вакцинација ђака

Почетак вакцинације ђака против новог грипа очекује се за 10 до 15 дана, најавио министар Жарко Обрадовић. Закључно са четвртком, у Србији вакцинисано 104.265 људи. Потврђен 661 случај обољевања од новог грипа.

Министар просвете Жарко Обрадовић најавио је да се почетак вакцинације ђака против новог грипа очекује се за 10 до 15 дана, а она ће се, уз одобрење родитеља, спроводити у школским диспанзерима домова здравља и појединим школама где за то постоје услови.

"Вакцинација у Дому здравља подразумева одобрење и присуство родитеља, претходни лекарски преглед и оправдање за изостанак са часова тог дана", рекао је Обрадовић.

Обрадовић je у Влади Србије најавио да ће директорима школа ускоро бити послата упутства о вакцинацији ђака против новог грипа.

Министар је истакао да после тронедељног зимског распуста настава почиње у понедељак 11. јануара, а уколико у фебруару или марту наступи нови талас грипа настава ће поново бити прекинута.

Како би се зауставило ширење новог грипа зимски распуст за ђаке у школама почео је раније 21. уместо 30. децембра. Због неповољне епидемиолошке ситуације почетком новембра јесењи распуст био је продужен за пет дана.

Начин на који ће пропуштени часови бити надокнађени још није прецизиран, а све зависи од тога да ли ће током школске године бити нових прекида наставе.

Вакцинисано 104.265 људи у Србији

Институт за јавно здравље Србије "Батут" саопштио је да је закључно са четвртком, у Србији вакцинисано 104.265 људи.

Међу вакцинисанима највише је особа са хроничним кардиоваскуларним и плућним болестима, дијабетесом и гојазни. 

Вакцинација се препоручује свим људима старијим од шест месеци са хроничним поремећајима здравља, трудницама у другом и трећем тромесечју трудноће, здравственим радницима, запосленим и смештеним у установама социјалне заштите, запосленим у јавним службама, здравој деци и одраслима, навео је "Батут".

На основу два плана расподеле које је Институт за јавно здравље доставио Институту Торлак, извршена је дистрибуција 259.780 доза вакцине против пандемијског грипа.

Потврђен 661 случај обољевања од новог грипа

Закључно са 6. јануаром, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, у Србији је потврђен 661 случај оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Регистрован је 63 смртни исход, а болничком лечењу налази се 415 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 16 на респиратору. Највећи број лабораторијски потврђених случајева у овом периоду су особе узраста од 30 до 64 године.

У подручјима захваћеним епидемијом предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа.

На предлог Института за јавно здравље Србије, министар здравља је 11. новембра прошле године прогласио епидемију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару