Истрага о "лажираним" пандемијама грипа

Европски савет ће покренути истрагу о утицају фармацеутских компанија на глобалну кампању поводом новог грипа, јавља "Слободна Европа", позивајућу се на Центар за истраживање глобализације "Глобал рисерч".

Како јавља радио "Слободна Европа", позивајући се на Центар за истраживање глобализације "Глобал рисерч", Европски савет ће покренути истрагу о утицају фармацеутских компанија на глобалну кампању поводом новог грипа.

Резолуцију којом захтева такву истрагу једногласно је донела Здравствена комисија Парламента Европске уније, а "Слободна Европа" наводи да се њоме уствари тражи транспарентност у истрази корупције између Светске здравствене организације, фармацеутске индустрије и академских научника, која угрожава милионе живота.

Читаву причу покренуо је др Волфганг Водарг, садашњи председавајући Одбора Парламента ЕУ за здравство, лекар и епидемиолог, који је оценио садашњу "пандемију" новог грипа као "један од најгорих медицинских скандала столећа".

"Да би 'прогурала' своје патентиране медикаменте и вакцине, фармацеутска предузећа врше утицај на научнике и на званичне органе за стандарде у здравству, алармирају владе широм света и наводе на трошење тесних здравствених ресурса за неефикасне стратегије вакцинисања и непотребно излагање милиона здравих људи ризику великог броја непознатих последица од недовољно испитане вакцине", оценио је др Водраг.

"Кампања 'птичјег грипа' 2005-06. године, комбинована са кампањом 'свињског грипа', није само узроковала огромну штету делу вакцинисаних и здравственом буџету, већ је пољуљала поверење у значајне светске здравствене институције и њихову одговорност", навео је Водарг.

Да ли је било "лажиране пандемије"? 

Комисија Европског парламента имаће задатак да истражи да ли је заиста било "лажиране пандемије" проглашене у јуну 2009. године и да ли је група академских експерата, која је саветовала њено проглашење, имала "интензивне финансијске везе" са фармацеутским гигантима попут "Глаксо Смит Клајна", "Роша" и "Новартиса", који су профитирали на лековима и вакцинама, наводи "Слободна Европа".

Парламент ЕУ ће истражити и утицај фармацеутске индустрије на вођење кампање широм света против такозваних пандемија вируса Х5Н1 "птичјег грипа" и Х1Н1 "свињског грипа", док посебну пажњу, према извештају радија, мора обратити на улогу Светске здравствене организације и њено хитно проглашење пандемије, које је нагло променило критеријуме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару