Масовна вакцинација борба за животе

Процес ширења вируса новог грипа није више тако природан, јер смо два пута интервенисали, са превременим распустом и са дужим трајањем распуста, па смо тако смањили циркулацију вируса и итекако утичемо на сам процес, рекао Предраг Кон гостујући у емисији "Око магазин" на РТС-у.

Председник Радне групе за одбрану од новог грипа, епидемиолог Предраг Кон изјавио је у интервјуу за "Око магазин" да се у другој половини јануара на овим просторима очекује пораст броја оболелих, који свој максимум треба да доживи нешто касније.

"Али тај процес није више тако природан, јер смо ми два пута интервенисали, са превременим распустом и са дужим трајањем распуста, па смо тако смањили циркулацију вируса. Итекако утичемо на сам процес, а и у свету је тако, јер није исто да рецимо у Европи имате 30 милиона вакцинисаних и да их немате", рекао је Кон.

Кон је истакао да је "научна истина да се у току сезоне око трећине становништва зарази, а у току друге сезоне око половине. То се већ сада дешава. Ми сада имамо око 5 одсто које је оболело, и око 5 одсто оболелих који нису регистровани, тако да је негде око 10 одсто већ било у сусрету са вирусом".

"У јеку епидемије, и масовне имунизације ми можемо променити такав ток", каже Кон.

Председник Радне групе за одбрану од новог грипа каже да би у наредна два или три месеца сваки четврти становник могао да дође у контакт са вирусом, а да ће половина од њих оболети од благе па све до најтежих форми.

У том случају, каже Кон, срећа је да имамо план за пандемију, као план Владе, и то је са масовном вакцинацијом борба за животе.

План се мора поштовати

"Уколико дође до промене плана, и изостане масовна имунизација, онда се мења темељ плана, а до сад је око 110 хиљада људи вакцинисано, ако рачунате и војску", каже Кон.

Што се тиче реализовања плана, и најава да ће се до краја јануара милион људи вакцинисати, Кон је рекао да се план мора поштовати и да се чини све да се он оствари.

О евентуалним забранама јавног окупљања, Кон каже да "то у плану уопште није дефинисано".

Што се тиче могућег продужења распуста, епидемиолог Кон је рекао то није реално, јер је пуно добијено са превременим распустом и смањена је циркулација вируса, а и у току Нове године је било мање преношења.

"Сада је нерационално продужити распуст, јер немамо довољно времена да организујемо вакцинацију школске деце", рекао је Кон.

Када је у питању масовна циркулација вируса и случај пандемије, Кон је нагласио да "није иста ситуација као када је рецимо у питању вакцинација против дечје парализе, јер овде постоји јасна индикација о томе да долази вирус који ће масовно циркулисати".

О оставци коју је најавио каже да "нема дезертерства, и да је то јавна оријентација, јер ако се план не поштује од стране читавог друштва, и ако се јавни лидери јасно изражавају против вакцинације то је већ озбиљно".

Медицина није реаговала на време

Што се тиче реакција лекара, Кон наводи да медицина није на време реаговала.

"Ми јесмо радили са лекарима најбрже што смо могли и ја сам увек спреман да се повучем пред неким ко мисли да то може и брже и ефикасније. Тачно је да нисмо стигли да са колегама разговарамо, и то је другачије од слања докумената, и упутстава која изгледа нису обрађена онолико колико је требало".

На питање колико је тачно да вирус мутира и да је због тога вакцина неефикасна, Кон је рекао да вирус мутира, али да је вакцина савим сигурно ефикасна, и да ће вакцинисани на дужи период имати заштиту.

"Две дозе се препоручују само за млађе од осам и за старије од шездесет година, а за све друге једна доза би требало да буде довољна", рекао је Кон.

Епидемија је била умереног интензитета, то јест вирус слабији него што се очекивало и о томе да ли су упозорења била несразмерна и да ли се изазивала паника, Кон каже да је "ово легална борба за 500 до хиљаду живота, а могла је да буде за 5 до десет хиљада живота, и једно и друго је легално".

"Одлука о 3 милиона доза вакцина је донета још октобра 2005. Тако да важи за сваку пандемију и наша је срећа што је ова блага", закључио је Кон.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару