Година новог грипа

Светска здравствена организација званично прогласила пандемију новог грипа 11. јуна. Министар здравља Томица Милосављевић прогласио 11. новембра епидемију новог грипа на територији Србије. Грип можда неће бити савладан до 2011. године, а опрезност и даље нужна, јер би вирус могао да мутира, поручила Маргарет Чен.

На вест о све већем броју оболелих од новог грипа први је, наравно, реаговао Земунац. А борба против вируса започела је његовом, сада већ чувеном изјавом: "Брате, шта се шириш?!"

Међутим, од првобитних шала стигло се до опште забринутости, када је Светска здравствена организација 29. априла подигла ниво пандемијског степена приправности на 5. степен, док је пандемија званично проглашена 11. јуна.

Директорка Светске здравствене организације Маргарет Чен је поручила да пандемијски грип можда неће бити савладан ни до 2011. године, а опрезност је и даље нужна, јер би вирус могао да мутира.

Први случај оболелог од новог грипа у Србији, регистрован је у Београду, 24. јуна. Пацијент стар 29 година заразио се приликом боравка у Аргентини. Налазио се у изолацији на Институту за инфективне и тропске болести и стање му је убрзо стабилизовано.

Други случај регистрован је у Сомбору, а реч је о четворогодишњој девојчици која је са мајком допутовала из Аустралије 22. јуна. Још три особе у Србији оболеле су од новог грипа, чиме се број оболелих повећао на пет.

Реч је о две особе које су допутовале из иностранства, док је трећа особа заражена у контакту са претходно оболелима.

У Србији је из дана у дан растао број оболелих и нови грип је регистрован и на територији  Новог Сада, Ниша и Србобрана, Панчева, Чачка, Краљева, Крагујевца, Параћина, Пирота, Ужица, и Новог Пазара.

Ширењу вируса новог грипа допринела је и Универзијада, а потом манифестације попут "Егзита" и Гуче.

Први смртни случај у Србији 

Први смртни случај у Србији забележен је 21 октобра. Реч је о пацијенткињи Биљани Ђусић из околине Краљева, која је била хоспитализована у крагујевачком Клиничком центру.

Пацијенткиња се у Клиничком центру налазила на лечењу од 5. октобра и имала је обострано запаљење плућа. Све време, била је прикључена на апарате, налазила се у изолацији и под сталним надзором лекарског особља крагујевачког Клиничког центра.

Крајем октобра пријављене су епидемије новог грипа на подручју општина Краљево и Чачак. Епидемије су пријављене на основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева оболевања у основним и средњим школама у Краљеву и једној школи у Чачку, на основу потврде узрочника у узорцима брисева код деце са карактеристичном клиничком сликом, као и очекиваног повећања броја нових случајева оболевања 30. октобра 2009. године.

Убрзава се и производња заштитних маски. У предузећу  "9. септембар" из Горњег Милановца   дневно се производило и до 60.000 маски.

Проглашена епидемија

Министар здравља Томица Милосављевић прогласио је 11. новембра епидемију новог грипа на територији Србије, пошто је од Радне групе за праћење пандемије вируса типа А(Х1Н1) добио стручна уверавања да су се стекли услови за такву меру.

Директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић потписала је уговор са представницима швајцарске фармацеутске компаније "Новартис" о набавци три милиона доза вакцине против новог грипа. Сагласност на ту одлуку претходно је дала Влада Србије.

Након јесењег распуста који је био продужен како би се зауставило ширење новог грипа, 16 новембра почела је настава за ученике основних и средњих школа у Србији.

Школе су добиле упутства за спречавање ширења грипа, а родитељима је речено да на наставу шаљу само здраву децу.

Почела бесплатна вакцинација

У здравственим центрима широм Србије 17. децембра почела бесплатна вакцинација становништва против новог грипа. Инстутут за имунологију и вирусологију Торлак проследио је здравственим установама прве дозе вакцина. 

Министар здравља Томица Милосављевић међу првима је примио вакцину.

У Институту за имунологију и вирусологију Торлак, 21. децембра отворен је погон за производњу вакцина против грипа. Пробна производња почеће у јануару, а редовна у марту.

Вакцина против вируса новог грипа, од 24. децембра доступна је за све грађане Србије, а не само за приоритетне групе. 

Председник Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредседници Владе и министри примили су вакцину против вируса новог грипа типа А (Х1Н1).

До 24. децембра вакцинисано је 52.500 људи, што је представљало 40 одсто дистрибуираних количина вакцина.

Институт за имунологију и вирусологију саопштио је да је до 27. децембра регистрован 50. смртни исход од новог грипа у Србији.

Најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа су дијабетес, кардиоваскуларна обољења, гојазност и хронична обољења плућа.

Председник Радне групе за одбрану од грипа Предраг Кон изјавио да ће поднети оставку на то место ако се до краја јануара не вакцинише више од милион људи. Он је истакао да није незадовољан досадашњим одзивом на вакцинацију, али да је одзив недовољан.

Почетак епидемије у свету

Иако су тачно време и место избијања пандемије непознати, сматра се да се болест прво појавила у Мексику, а нови сој вируса је клинички идентификован 24. априла 2009. године.

Први потврђени случај заразе грипом A (Х1Н1) догодио се у градићу Ла Глорија у мексичкој држави Веракруз, када је 2. априла 2009. оболео четворогодишњи Едгар Енрике Хернандез. Он се данас сматра "нултим пацијентом", али се у међувремену потпуно опоравио од последица заразе.

Изоловани случајеви болести  убрзо су се појавили широм Мексика и Сједињених Америчких Држава.

У Мексику су биле затворене све школе и факултети, а такође су била одложена сва јавна догађања. За означавање болести је у почетку коришћен термин „свињски грип", међутим због бојазни да ће употреба тог термина довести до смањене потражње за свињским месом, почели су да се користе и други називи за ово обољење: "мексички грип", "нови грип", "грип H1N1", "северноамерички грип", "новел грип".

Убрзо се свињски грип проширио и на европкси континент. Први случај потврђен је у Шпанији, код младића који је боравио у Мексику.

У Украјини је 30. октобра званично објављена епидемија новог грипа А (Х1Н1), саопштиле су здравствене власти те земље. Председница владе Украјине Јулија Тимошенко саопштила је да је због појаве новог грипа, у Украјини за све ђаке проглашен тронедељни распуст, а у девет области на западу земље уведен је карантин.

Крајем новембра Светска здравствена организација у најновијем извештају саопштава да је дошло до мутације вируса, односно да је промењена једна амино киселина у ланцу вируса. Ипак, стручњаци су напоменули да то не треба да забрињава, јер се мутација догодило у свега неколико случајева.

Припреме за производњу вакцине

Са појавом новог грипа, фармацеутске компаније почеле су да раде на производњи вакцине.

Међутим, пре него што се нека вакцина пусти у употребу, потребно је да прође најмање пет до шест месеци. Амерички Центар за контролу и превенцију болести  узео је узорак вируса АХ1Н1 и почео процедуру проналаска вакцине.

Прва масовна вакцинација у свету против вируса новог грипа А Х1Н1 почела је у септембру у Кини. Вакцине домаће производње, које је наручила влада у Пекингу, успешно су тестиране.  

Најбоља превентивна мера против вируса А Х1Н1 је вакцинација становништва која ће на глобалном нивоу спасити човечанство, сматрају стручњаци.

Приоритет при вакцинисању имају бебе од шест месеци и старија деца, хронични болесници, запослени у јавним установама.

Када је реч о трудницама, вакцину не треба да приме труднице до трећег месеца трудноће.

Процењује се да 15 до 20 одсто становника неће имати никакве симптоме и да ће грип "прележати на ногама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи