Довољне количине вакцина

Директор Института за имунологију и вирусологију Торлак Радован Дакић рекао је да ће отварањем новог погона за производњу вакцина против грипа бити задовољене све потребе Србије за вакцинама.

На Институту за имунологију и вирусологију Торлак у јануару почиње пробна производња вакцина против грипа. Ако следеће године вакцине против грипа буду тровалентне, капацитет производње биће два милиона доза, а ако она буде моновалентна, шест милиона.

"Моновалентна вакцина је она која се сада примењује, односно вакцина против једног вируса. Тровалентна вакцина је обично сезонска у коју улазе три вируса", објаснио је директор Торлака Ранко Дакић.

Према његовим речима, 18. фебруара у Светској здравственој организацији ће се донети дефинитвна одлука да ли ће моновалентна вакцина, односно вакцина против новог грипа Х1Н1 ући у састав вакцине против сезонског грипа.

"Пробни рад који почиње у јануару је уобичајени поступак како би инспекције могле да дају дозволу Институту Торлак за индустријску производњу", рекао је Дакић у Јутарњем дневнику РТС-а и додао да очекује да ће вакцина "готово сигурно бити тровалентна".

Производни капацитети Института Торлак су "апсолутно довољни" за потребе Републике Србије, оценио је Дакић.

Дакић очекује да следеће године неће бити проблема са количинама вакцине против сезонског грипа.

"Ове године купили смо 305.000 вакцина и одавно је нема у домовима здравља. Неопходно је стварати навику код људи да се вакцинишу и да сами поведу рачуна о сопственом здрављу, на тај начин ће се и повећати број људи који жели да се вакцинише", рекао је Дакић.

Нема нежељених ефеката вакцине

Директор Торлака поручио је грађанима да је неопходно да се вакцинишу и да нема разлога да одлажу вакцинацију. Почетни одзив за вакцинацију није онакав какав смо очекивали, рекао је Дакић.

Према његовим речима, од људи који су се до сада вакцинисали нису забележени нежељени ефекти.

Ванредна имунизација препоручује се хроничним болесницима, трудницама у другом и трећем тромесечју трудноће, здравственим радницима, запосленим у јавним службама и установама социјалне заштите, као и здравој деци старијој од шест месеци и одраслима.

У Србији је до сада регистровано 529 оболелих од новог грипа , док је 42 преминуло од последица новог грипа .

На болничком лечењу су 628 особе са обољењима сличним грипу, од којих је 21 на респиратору.

Из Института напомињу да се од укупног броја оболелих 72 случаја доводе у везу са путовањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару