Повећан број жртава новог грипа у Немачкој

Број умрлих од новог грипа у Немачкој знатно повећан у протеклх недељу дана. У већини немачких федералних јединица, данас и сутра започеће вакцинација трудница против новог грипа.

Институт за инфективне болести "Роберт Кох" у Берлину саопштио је да је број умрлих од новог грипа у Немачкој знатно порастао у протеклх недељу дана, али је ширење заразе у великој мери успорено.

Према подацима те установе, у протеклих недељу дана је број умрлих порастао са 94 на 119.

То не значи да су сви ти смртни случајеви и забележени протекле седмице, већ да су у том периоду потврђени резултати анализа којима је утврђен узрок смрти пацијената, а које понекад трају и више седмица, наглашено је у институту.

У Немачкој је до сада забележено 203.713 случајева новог грипа, а институт "Роберт Кох" оцењује да је "активност вируса Х1Н1 знатно смањена".

За разлику од уобичајеног сезонског грипа, нови грип и даље погађа превасходно млађе људе. Међу умрлима је 83 одсто млађих од 60 година.

Институт је истовремено саопштио да је 89 одсто умрлих од новог грипа боловало од неке хроничне болести чиме је вероватноћа да ће зараза код њих бити праћена компликацијама била увећана.

Данас и сутра ће у већини немачких федералних јединица започети и вакцинација трудница против новог грипа.

Лекарске коморе су позвале труднице да се вакцинишу јер се може очекивати да ће у првој половини наредне године наступити нови талас заразе вирусом Х1Н1.

У међувремену је између немачких савезних покрајина и федерације дошло до спора у вези са плаћањем поручених вакцина. Њих су морале да плате покрајине, које тврде да су их савезне власти терале да поруче веће количине.

До сада је само пет одсто немачког становништва вакцинисано против новог грипа, а чак и међу лекарима и медицинским особљем проценат вакцинисаних не премашује 15 одсто.

Федералне јединице сада траже да им савезна држава надокнади трошкове за куповину неупотребљених вакцина које, према уговору, не могу да се врате произвођачу.

Могућност да оне буду продате Украјини или другим заинтересованим земљама на истоку Европе још се испитује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару