Почела вакцинација у Србији

У здравственим центрима широм Србије почела бесплатна вакцинација становништва против новог грипа. Министар здравља Томица Милосављевић примио вакцину. До сада је у Србију стигло 260.000 вакцина.

У Србији почела вакцинација становништва против новог грипа Х1Н1. Инстутут за имунологију и вирусологију Торлак проследио је јутрос здравственим установама прве дозе вакцина.  Министар здравља Томица Милосављевић међу првима примио вакцину.

Министар здравља Томица Милосављевић примио је у Дому здравља Раковица вакцину против новог грипа.

Прво ће бити вакцинисани хронични болесници, деца старија од шест месеци, труднице у другом и трећем тромесечју трудноће, лекари и запослени у јавном сектору, рекао је Милосављевић новинарима након што је примио вакцину.

Министар је додао да је вакцина бесплатна и да свако по слободном избору одлучује да ли ће је примити или не.

Министар је истакао да ће вакцинација тећи континуирано и апеловао на грађане да послушају савет епидемиолога да се вакцинишу, јер је вакцина најбоља мера заштите против новог грипа.

Милосављевић је рекао да вакцинација предстваја допринос друштву да би се зауставило ширење вируса грипа Х1Н1.

"Што будемо успешнији у вакцинацији, бићемо успешнији и у засустављању ширења епидемије новог грипа", нагласио је Милосављевић. Према његовим речима у току ноћи вакцина је транспортована широм Србије.

Кометаришући могуће нежељене реакције после примања вакцине, Милосављевић је рекао да је њу примило више од 47 милиона људи у свету, истакавши да није забележена ниједна драстична реакција.

Вакцина једина права превентивна мера

Члан радне групе за пандемију грипа Министарства здравља епидемиолог Бранислав Тиодоровић примио је вакцију против новог грипа у Институту за јавно здравље у Нишу.

Тиодоровић је рекао Танјугу да је вакцинисање једина права превентивна мера против новог грипа и да то није само ствар појединца већ целе заједнице.

"Уколико имамо добар одзив, као заједница ћемо лакше превладати проблеме са епидемијом", навео је Тиодоровић.

Према његовим речима у "овом тренутку у Војводини имамо повећање броја оболелих, док у осталим деловима Србије бележимо стагнацију".

"Тако је сада, али ситуација може брзо да се промени", напоменуо је Тиодоровић и рекао да је вакцина посебно важна за хроничне болеснике.

Здравственове установе, по налогу министарства здравља, појачаће дежурства до 22 сата како би све ризичне групе могле да приме вакцину. До сада је у Србију стигло 260.000 вакцина, од којих је половина добила одобрење за коришћење.

Директорка Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) Татјана Шипетић потписала је синоћ у Београду сертификат којим се потврђује да вакцина против новог грипа Х1Н1 може да крене у дистрибуцију.

Шипетић је на конференцији за новинаре у АЛИМС рекла да је испитана количина вакцине Фосетрија швајцарског произвођача "Новартис" против вируса новог грипа исправна и у складу са прописаним стандардима о квалитету.

Према Закону о лековима и медицинским средствима АЛИМС је дужна да изврши контролу квалитета сваке увезене серије, а да су приликом анализе вакцине против грипа Х1Н1 поштовани сви стандарди и протоколи везани за контролу квалитета.

Друга серија вакцина за две недеље

Шипетићева је рекла да је друга серија вакцине стигла синоћ у АЛИМС на лабораторијску контролу квалитета за коју је потребно најмање 14 дана.

Директор Националне контролне лабораторије АЛИМС Славко Марковић је рекао да свака серија која уђе у Србију треба да буде испитана.

Члан Радне групе за праћење ширења новог грипа Вељко Ђерковић је рекао да када буде почела вакцинација, она се неће прекидати.

Ђерковић је објаснио да би у децембру у Србији требало да буде 620.000 доза вакцина, што је, према његовим речима, довољно да се збрину најугроженије групе - хронични болесници, деца од шест месеци до две године, труднице, припадници војске, полиције, здравствени и радници јавних служби.

Институт Батут је саопштио да је у Србији потврђено 485 случајева обољевања од новог грипа, а регистровано је 37 смртних исхода.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару