Сутра почиње вакцинација

Вакцинација против новог грипа почеће сутра у 12 часова у свим домовима здравља у Србији, саопштило Министарство здравља. Из Министарства позвају све приоритетне групе да се вакцинишу.

Министарство здравља је саопштило да ће вакцинација против новог грипа А (Х1Н1) почети сутра у 12 часова у свим домовима здравља у Србији.

Министарство је позвало све приоритетне групе да се вакцинишу, а то су особе старости преко шест месеци са хроничним поремећајима здравља, запослени у здравству, социјалној заштити и на пословима основних функција заједнице и труднице током другог и трећег триместра трудноће.

Министар здравља Томица Милосављевић вакцинисаће се сутра у 12 часова у Дому здравља Раковица.

Вакцинација ће се спроводити према Плану ванредне имунизације, а у складу са Наредбом о проглашењу епидемије.

У саопштењу Министарства је наведено да грађани који желе да се вакцинишу, детаљне информације могу да добију од свог изабраног лекара у Дому здравља.

До сада је у Србију стигло 260.000 вакцина, од којих је половина добила одобрење за коришћење.

Квалитет, ефикасност и безбедност вакцина проверава Национална контролна лабораторија при Агенцији за лекове и медицинска средства Србије. Нова испорука од 360.000 доза најављена је за следећу недељу.

Довољно вакцина за најугроженије групе

Члан Радне групе за праћење ширења новог грипа Вељко Ђерковић је рекао да када буде почела вакцинација, она се неће прекидати.

Ђерковић је објаснио да би у децембру у Србији требало да буде 620.000 доза вакцина, што је, према његовим речима, довољно да се збрину најугроженије групе.

"Смисао вакцинације је успоравање епидемијског процеса", истакао је Ђерковић.

Иако је министар здравља најавио да ће се први вакцинисати, већина грађана више стрепи од вакцине, него од грипа, показују резултати истраживања и анкета.

Због новог таласа грипа ђаци раније одлазе на распуст, већ у понедељак 21. децембра, а увелико се размишља и о забрани свих јавних окупљања.

Епидемиолог Ђерковић је нагласио да се још увек не зна када би могла да се догоди забрана свих јавних окупљања и додао је да таква одлука не би требало никога да изненади, посебно ако се зна да се велики талас обољевања очекује почетком следеће године.

Институт Батут је саопштио да је у Србији потврђено 485 случајева обољевања од новог грипа, а регистровано је 37 смртних исхода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару