Министар први у реду за вакцинацију

Вакцинација против новог грипа почеће како је и најављивано, 17. децембра после подне, потврдио министар здравља Томица Милосављевић. Министар ће се први вакцинисати у Дому здравља Раковица. Епидемиолошка ситуација ванредна, каже др Предраг Кон. Најгори талас грипа око Нове године.

Министар здравља Томица Милосављевић потврдио је да ће вакцинација против новог грипа почети како је и најављено, у четвртак 17. децембра после подне, а да ће се он први вакцинисати и то у подне у Дому здравља у Раковици.

Министар је истакао да је 620.000 доза вакцине за децембар довољно да се прво збрину најризичније групе, а то су хронични болесници, бебе од шест месеци до две године, припадници Војске, полиције, здравствени и радници јавних служби.

Министар је нагласио да је једино вакцинација најбоља заштита од новог грипа.

Милосављевић је пустио у пожаревачкој болници нови скенер чија је вредност пола милиона евра.

Kон:Епидемиолошка ситуација ванредна, распуст сузбија грип

Епидемиолошка ситуација у Србији је ванредна, изјавио је председник Радне групе за сузбијање пандемије др Предраг Кон.

Он сматра да је епидемиолошка ситуација ванредна првенствено, јер све више људи оболева од тешке акутно респираторне болести и све више њих је на респиратору.

Према његовим речима, у претходне две недеље регистрован је и повећан број смртних исхода који се, нажалост, наставља.

Ипак, ситуација није драматична када се гледа пораст оболевања који је још постепен. У борби против новог грипа помоћи ће и ранији почетак школског распуста, каже доктор Кон.

"Та мера, заједно са затварањем основних и средњих школа, свакако ће смањити оболевање у тој узрасној групи које је највише у порасту, док је у осталим узрастима врло благо повећање оболење слично грипу", рекао је Кон у интервјуу Танјугу.

Кон каже да јавна окупљања неће бити забрањена, али се свим грађанима препоручује да их избегавају, посебно труднице и ризичне групе.

Када је реч о предшколским установама, Кон је родитељима препоручио да нађу начин да децу чувају како би се вртићи "разредили" и обезбедило да проношење болести у вртићима буде врло ограничено.

Придржавајући се ових мера,постојећи талас пандемије може бити ублажен и одложен. Такође, можемо и "добити мало на времену" пре појаве великог таласа који се може очекивати после Нове године, а за који се сматра да ће трајати око осам недеља, најављује доктор Кон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару