Bанредне мере због епидемије

Због ванредног епидемиолошког стања Министарство просвете препоручило локалним самоуправама да школски распуст почне 21. децембра, и да траје до 11. јануара. Уколико локалне самоуправе то не учине, министар Жарко Обрадовић најавио је да ће сам донети такву одлуку.

Министарство просвете препоручило је локалним самоуправама да распуст почне 21. децембра, и да траје до 11. јануара, због ванредног епидемиолошког стања. Уколико локалне самоуправе то не учине, министар просвете Жарко Обрадовић најавио је да ће сам донети такву одлуку.

Министар је рекао да, без обзира на ранији одлазак на распуст, прво полугодиште било би завршено тек 22. јануара, како би сви ђаци били оцењени у складу са законом.

Одлуку о ранијем почетку школског распуста најавио је и епидемиолог и члан Радне групе за праћење епидемије Вељко Ђерковић.

"Најавили смо могућу такозвану меру из наредбе, а то је смањење социјалног контакта. Једном смо имали продужен распуст, и у договору са Министарством просвете проценили смо да ће највероватније од следећег понедељка почети распуст, јер је то мера која је прошлог пута показала позитивне резултате", рекао је Ђерковић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.  

Одлука о евентуалном ранијем почетку зимског распуста, како је речено, требало би да буде донета данас или сутра.

Ђерковић је такође најавио да ће епидемиолози предлагати меру да се разреде колективни смештаји у вртићима.

Ванредне мере које је могуће прогласити, опредељене су тако да се на сваком Окружном институту или Заводу примене према процени епидемиолошке ситуацуије на својој територији, рекао је Ђерковић.

Ђерковић је истакао да се из дана у дан прати епидемиолошка ситуација и да је почео други талас новог грипа, за који се не сматра да ће бити највећи у току ове сезоне.

Епидемиолог Ђерковић је рекао да се мора брзо реаговати и да не може само здравствени систем да заустави нови грип, већ мора цело друштво да реагује и да ће, уколико буду затварани дечји колективи, и друга министарства морати да примене своје акционе планове.

"Уколико радник у предузећу, каква су комунална, пекаре, водовод, оболи, потребно је толерисати његово одсуство, да не би било више оболелих", упозорио је Ђерковић.

Епидемиолози кажу да је једино вакцинација најбољи начин да се победи нови грип Х1Н1. "Вакцинација има циљ да смањи број оболелих, да спречи болест, да смањи број тешких случајева и смртност", истакао је Ђерковић.

Вакцину коју ми дајемо дата је у 4,5 милиона доза у Европи и нија имала тешке компликације, истакао, додао је Ђерковић.

Померање распуста добра мера

Министар здравља Србије Томица Милосављевић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Србији у погоршавању и да би померање почетка зимског распуста унапред могло да буде добра мера у овом тренутку.

"Сакупљањем свих података везаних за епидемију вируса грима А Х1Н1, закључно са данашњим даном, вероватно ће се стећи услови за померање почетка зимског распуста, о чему ће одлуку донети Министарство просвете", рекао је Милосављевић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Милосављевић је оценио да би померање почетка распуста могло да буде добра мета у овом тренутку када се ситуација везана за епидемију новог грипа погоршава.

Одлука о забрани јавних скупова на неки начин је већ донета тиме што је проглашена епидемија на нивоу државе, рекао је министар и додао да о томе треба да одлуке доносе локални заводи за јавно здравље.

Министар је навео да очекује да ће у четвртак поподне почети вакцинација, која ће, како је истакао, бити бесплатна за све грађане.

"Када 17. децембра почне вакцинација, процес ће тећи континуирано зато што је то, пре свега, најбоља заштита становништва", рекао је Милосављевић.

Министар здравља је поновио да ће прво бити вакцинисане приоритетне групе међу којима су хронични болесници, труднице, деца старија од шест месеци, запослени у јавним службама, војсци и полицији.

У Србији су, према подацима Националне лабораторије "Торлак", потврђена 477 случаја оболевања од новог грипа, а регистрована су 34 смртна исхода, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Батут".

На болничком лечењу налази се 650 особа са обољењима сличним грипу, од којих су 24 на респиратору, истиче се у саопштењу и наводи да су наводи да су најчешћи фактори ризика идентификовани код умрлих особа дијабетес, кардиоваскуларна обољења и гојазност.

"Југохемија" је данас преузела нови контигент од 120 хиљада доза Новартисових вакцина против грипа Х1Н1, из њихове фабрике у Сијени у Италији, саопштила је та фармацеутска кућа.

Очекује се да ће првих 140.000 доза вакцина у нашу земљу стићи у уторак, када ће специјалним камионима-хладњачама бити транспоротоване до Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак у Београду, пише у саопштењу.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару