Бугарски лекови на нишкој пијаци

У понуди највеће нишке пијаце су и лекови шверцовани из Бугарске. Епидемиолошке маске нуде се у огласима, а вакцине и "тамифлу" из иностранства шаљу рођаци. Инспектори делотворни само док не напусте пијацу, када се нелегална трговина наставља.

Здравствено стање труднице из Врања која је хоспитализована на нишкој Инфективној клиници и даље је веома тешко, јер је одбила да прими антивирусни лек "тамифлу".

Министарство здравља одобрило је дистрибуцију тог лека и примарним здравственим установама и државним апотекама.

На највећој нишкој пијаци код Тврђаве међу робом широке потрошње могу се наћи лекови против болова, за циркулацију и подизање имунитета, који у Ниш углавном стижу шверцерским каналима из суседне Бугарске.

Епидемиолошких маски на црном тржишту за сада има једино у локалним огласима.

Неким грађанима Ниша су, чекајући вакцину против сезонског грипа, рођаци и пријатељи из иностранства послали "сплит вакцине" за око десет евра, а дупло више коштао их је "тамифлу" намењен европском тржишту.

Једном недељно тржишни инспектори нишавског округа обилазе зелене пијаце. За сада, кажу, нема пријава грађана о нелегалној продаји маски и лекова против новог грипа.

"Тамифлу" прописују и лекари опште праксе

Борислав Златановић, начелник Тржишне инспекције Нишавског округа тврди да је "просто немогуће да инспектори стражаре по 24 сата дневно како би онемогућили присуство продаваца лекова, јер се они враћају чим инспектори напусте подручје пијаце".

Нишки клинички центар има довољну количину "тамифлуа" које је држава обезбедила још у време најаве птичјег грипа. Одлуком министарства здравља, лек ће оболелима прописивати и лекари опште праксе.

"Води се строга евиденција о свакој капсули. Не може нико да да једну једину капсулу са било које клинике овде, а да се то не региструје", рекао је доктор Жарко Ранковић, директор Инфективне клинике у Нишу.

Док у државним апотекама очекују прву испоруку "тамифлуа", приватне апотеке у Нишу кутију лека продају по цени од 2.500 динара.

У Министарству кажу да је то у складу са законом, уколико лек има потребну документацију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару