Стручњаци препоручују вакцинацију

Од новог грипа у Србији до сада умрле 32 особе. Анализе квалитета вакцине против грипа биће завршене око 17. децембра, а вакцинација најугроженијих почиње најкасније 19. децембра.

Институт "Милан Јовановић Батут" саопштио је да су у Србији до сада умрле 32 особе од последица новог грипа, а најчешћи фактори ризика идентификовани код преминулих су дијабетес, кардиоваскуларна обољења и гојазност.

На болничком лечењу налази се 561 особа са обољењима сличним грипу, од којих је 25 на респиратору, наводи се у саопштењу.

На нишкој Инфективној клиници преминуо је 37-годишњи мушкарац из Житорађе од последица новог грипа, јавила је вечерас нишка РТВ "Бел ами".

Портпарол Агенције за лекове и медицинска средства Србије Александар Туцовић изјавио је да та агенција очекује да ће анализе контроле квалитета вакцине против новог грипа бити завршене око 17. децембра.

Туцовић је рекао да ће контрола бити извршена према Закону о лековима и медицинским средствима Србије, и да ће дозвола за стављање у промет вакцине бити издата уколико контрола покаже позитивне резултате.

Према подацима Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", потврђено је 435 случајева обољевања од новог грипа.

Институт "Батут" саопштио је и да се наставља тренд опадања обољења сличних грипу у свим узрасним групама, осим код деце од пет до 14 година. То је уједно и старосна група, с највећом учесталошћу обољевања.

Заштита најугроженијих категорија становништва вакцином требало би да почне најкасније 19. децембра.

Има ли разлога за дилему?

Вакцинација - да или не, највећа је дилема ових дана у Србији.

Док епидемиолози и министарство здравља сматрају да је вакцина најбоља заштита од новог вируса А Х1Н1, мишљења грађана су подељена.

Разлози могу бити страх од новог, или велики број негативних ставова који се износе у медијима и на интернету.

Први на листи за вакцинацију налазе се хронични болесници, труднице после трећег месеца трудноће, и деца старија од шест месеци.

Вакцина против новог грипа иста је као сезонска, јер је технологија поступка и производње код обе вакцине идентична, тврде стручњаци.

Др Предраг Минић, пулмолог на Институту за мајку и дете каже да дилеми нема места.

"Не треба имати апсолутно никакву дилему о томе да ли треба вакцинисати деццу. Код деце са хроничним плућним болестима треба свакако предложити вакцинацију и таква деца су прва у реду за вакцинисање", објашњава доктор Минић.

Све реакције на вакцину јављају се 48 сати након апликације

У Европи је дистрибуирано 10 милиона вакцина коју је купила и Србија. Од четири и по милиона људи који су примили вакцину, није било ниједне реакције која је животно угрожавајућа, подаци су Европске Агенције за лекове.

Доктор Влада Петровић, координатор кампање за вакцинацију каже да су све реакције пролазне унутар 48 сати након апликације.

"Из тог разлога можемо да кажемо да је вакцина апсолутно безбедна. С обзиром да је она једина мера која може да пружи заштиту, обезбеди здравље и да склони страх од грипа, мислим да је важно вакцинисати све од оног момента када вакцинација почне", каже доктор Петровић.

Иако су труднице десет пута ризичнија група од осталих жена, ни оне нису спремне да лако донесу одлуку. Углавном се плаше тврдњи да вакцина штетно утиче на плод.

Др Мира Велимировић, гинеколог у Дому здравља Савки венац, каже да досадашња испитивања говоре да то није тачно.

"Молим вас, вакцинишите се да заштитите себе, а самим тим, штитите своју трудноћу и своје будуће дете", апелује докторка Велимировић.

Други талас новог вируса је почео, а ударни се очекује у фебруару, процењују епидемиолози.

Епидемиолози кажу да вакцинација није обавезна, али и наглашавају да ће грађани, шта год да одлуче, да се вакцинишу или не, одговорност сносити сами.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару