У Србији од новог грипа умрло 26 људи

Од укупно 414 регистрованих случајева обољевања од новог грипа, у Србији је умрло 26 људи, саопштио институт "Батут". На болничком лечењу налазе се 584 особе, 27 на респиратору.

У Србији је до данас потврђено 414 случајева оболелих од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1), као и 26 жртава од те болести, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Последњи смртни случај регистрован је јуче код пацијента из Крагујевца са тешком клиничком сликом грипа хоспитализованом на Инфективној клиници "КЦ Крагујевац". Реч је о хроничном болеснику (дијабетес, хипертензија), пише у саопштењу.

На болничком лечењу налазе се 584 особе са обољењима сличним грипу, од којих је 27 на респиратору.

Од 414 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја обољевања се доводе у везу са путовањем.

У периоду 26. октобра до 7. децембра 2009. потврђен је 281 случај оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Оболели су са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља, Бајине Баште, Кикинде, Аде, Сомбора, Беле Цркве, Голупца, Алибунара, Прибоја, Ваљева, Бачке Паланке и Пожаревца.

Највећи број лабораторијски потврђених случајева у овом периоду су особе узраста од 30 до 64 године.

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављене су епидемије пандемијског грипа међу становништвом Јужнобачког, Јужнобанатског, Севернобанатског, Сремског и Западнобачког округа, Краљева, Пожеге, Ужица, Параћина, Чачка, Ивањице, Београда и епидемије у школским колективима у Нишу, Крагујевцу и Лесковцу, као и епидемија у установи за особе ометене у развоју у Алексинцу.

У подручјима захваћеним епидемијом предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа.

На предлог Института за јавно здравље Србије, министар здравља је 11. новембра 2009. године прогласио епидемију пандемијског грипа епидемијом од већег епидемиолошког значаја са предлогом противепидемијских мера које се односе на обавезно учешће свих здравствених установа, правних лица и грађана, ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања и ванредну имунизацију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару