Чеси не вакцинишу млађe од 10 година

У Чешкој одобрено вакцинисање против новог грипа за децу старости од 10 до 17 година. Млађа деца сачекаће на вакцину док се о томе не изјасни Европска агенција за лекове, када оконча клиничке тестове.

Чешка влада одобрила је данас да се и деца старости између 10 и 17 година вакцинишу против новог грипа, иако су те вакцине у ЕУ регистроване само на основу тестова на здравим одраслима, али чешки лекари обавили су сада своје тестове и на деци.

У Чешкој ће добровољна вакцинација против новог грипа обухватити око 66.000 деце са хроничним обољењима, а деци оболелој од рака и са поремећајима имунитета биће потребна и ревакцинација.

Најбројнија категорија деце којој је потребна вакцина да их заштити од новог грипа, пошто би код њих то обољење могло да донесе велике компликације, биће мали астматичари.

"Вакцинација деце почеће наредне седмице", казала је чешка министарка здравља Дана Јураскова и додала да је у Чешку већ стигла друга испорука од 72.000 комада вакцина.

Јураскова је саопштила, такође, да Чешка за сада неће, као рецимо Велика Британија у којој се користи иста вакцина као у Чешкој, вакцинисати децу млађу од 10 година.

"Сачекаћемо да се изјасни Европска агенција за лекове и да буду окончани клинички тестови", рекла је Јураскова.

Влада је данас реаговала и на проблеме који прате вакцинацију, пошто већина Чеха, а предњаче сами лекари, одбија да се вакцинише, јер не верују да је нови грип типа А (Х1Н1) толико опасан да би ризиковали евентуалне нежељене последице вакцинације.

"Када је епидемија у току, за вакцину је касно"

Свега 31 одсто чешких лекара у најновијој анкети агенције Аспектио тврди да ће пристати да се вакцинише.

Чак 83 одсто лекара упозорило је да ако је уопште била потребна, вакцинација је морала да почне знатно раније а да је сада, када је епидемија већ у току касно, пошто људи не могу да буду сигурни да ли већ нису заражени.

Две трећине чешких лекара уверено је да вакцине против новог грипа нису тестиране довољно опсежно, као што се то ради код вакцина против других болести.

Јураскова је данас новинарима признала да у већини земаља Европе грађани одбијају да се вакцинишу, али је истовремено упозорила да за људе са неким хроничним обољењима никаква друга заштита осим вакцине не постоји.

"Право је свакога коме је вакцина понуђена да одлучи да ли ће се вакцинисати или не. Али требало би да процењује на основу релевантних информација. Заиста није релевантно то што кажу лекари других специјализација или што је њихово лично мишљење.

Треба се руководити ставовима епидемиолога и микробиолога", казала је Јураскова.  Главни чешки хигијеничар Михаел Вит казао је да се процењује да је у Чешкој већ од новог грипа оболело око 100.000 људи, нови грип преовлађује над сезонским и представља 90 одсто свих обољења тог типа.

У Чешкој је до сада забележено 12 смртних случајева пацијената са новим грипом, међутим, сви осим једног средовечног мушкарца имали су тешко хронично обољење које је било главни узрок смрти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару