Пријава против пољске министарке здравља

Због тога што Пољска још није набавила вакцине против новог грипа, омбудсман Јануш Кохановски поднео против министарке здравља Еве Копач кривичну пријаву. Копач одбија да набави вакцине све док фармацеутске компаније не пристану да преузму одговорност за евентуалне нежеље ефекте.

Пољски омбудсман Јануш Кохановски после две седмице оклевања поднео је против министарке здравља Еве Копач кривичну пријаву због тога што још није набавила вакцине против новог грипа.

"Вакцина не даје стопроцентне гаранције да ће се нови грип преживети, али 24 људи код нас који су умрли од новог грипа нису ни добили право на шансу", објаснио је Кохановски зашто од тужилаштва тражи да поведе истрагу.

Кохановски је у кривичној пријави затражио да се установи ко је крив што Пољска, према његовој оцени, није спремна за епидемију новог грипа и шта треба предузети како се то не би поновило у будућности.

"У Пољској немамо прави систем регистрације оболелих, а пошто влада није омогућила грађанима да дођу до вакцине, погазила је тако њихово право да изаберу", изјавио је пољским медијима Кохановски.

Омбудсман је подсетио да безуспешно већ недељама тражи од минситарке здравља Копач да му омогући увид у документацију у вези са преговорима владе са фармацеутским компанијама о набавци четири милиона вакцина.

Ева Копач, уз енергичну подршку премијера Доналда Туска, одбија да набави вакцине све док фармацеутске компаније не пристану да преузму одговорност за евентуалне нежеље ефекте и компликације, или док не буду обављени комплетни тестови и на деци и трудницама а не само здравим одраслима.

С обзиром да ниједан од пет фармацеутских концерна са којима Пољска преговара не жели да преузме одговорност, нити да пусти вакцине у слободну продају у апотеке, Пољаци вакцине још немају, нити знају када и да ли ће их уопште бити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару