Вакцина бесплатна за све

Вакцина против новог грипа бесплатна за све грађане, потврђено РТС-у. У току процес издавања дозволе за стављање у промет вакцине, саопштава Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Нове количине вакцина између 8. и 10. децембра

У Републичком заводу за здравствено осигурање РТС-у је потрврђено да ће вакцина против новог грипа бити бесплатна за све грађане.

Првобитно је било планирано да вакцину грађани који нису ослобођени партиципације плаћају 600 динара. Вакцинација би требало да почне средином децембра.

Агенција за лекове и медицинска средства Србије саопштила је да је у току процес издавања дозволе за стављање у промет вакцине против новог грипа.

Одмах по пријему захтева, Агенција је започела поступак експертске процене документације достављене уз захтев.

Поступак процене документације спроводи се у складу са одредбама Закона о лековима и медицинским средствима и Правилника о поступку и условима за добијање дозволе за стављање лека у промет, а врши се процена квалитета, безбедности и ефикасности вакцине.

На основу експертских извештаја и процене прописане документације Агенција ће издати дозволу за стављање у промет вакцине типа "фосетрија", која ће моћи да се користи након издавања сертификата о квалитету прве серије.

О свим информацијама и о резултатима у поступку издавање дозволе за стављање у промет вакцине, као и о издавању сертификата о квалитету Агенција ће благовремено обавештавати јавност, истакнуто је у саопштењу.

Нови контигент у првој половини децембра

Члан радне групе Министарства здравља за праћење вируса новог грипа Бранилсав Тиодоровић изјавио је да би нове количине вакцина против грипа А (Х1 Н1) требало да стигну у Србију између 8. и 10. децембра.

Тиодоровић је рекао да се очекује испорука још 500.000 доза и да је направљен план како ће те количине бити распоређене по свим градовима у Србији.

Он је додао да је први контигент од 140.000 доза, који је испоруцен јуче, намењен деци и трудницама, а да ће један део припасти и хроничним болесницима који ће морати да се вакцинишу у неколико фаза.

Рекао је да ће контрола узорака вакцина, које су јуче стигле у Србију, највероватније бити завршена до 10. или 15. децембра, када би, ако Агенција за лекове и медицинска средства Србије да сагласност, могла да почне и имунизација становништва.

Тиодоровић је додао да уколико следеће количине буду исте серије као ове које су сада допримљене, неће бити потребно да иду поново на контролу и моћи ће одмах да се користе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару