Стигао први контингент вакцина

Први контингент од 140.000 вакцина фармацеутске куће "Новартис" против новог грипа А Х1Н1 стигао у Србију. Узорци ће бити предати Агенцији за лекове, речено у "Југохемији", која је увезла вакцине.

У Србију је данас стигао први контингент од 140.000 вакцина фармацеутске куће "Новартис" против новог грипа А Х1Н1. Узорци ће бити предати Агенцији за лекове, речено је агенцији Бета у "Југохемији", која је увезла вакцине.

Како је наведено, прве количине вакцина испоручене су 10 дана пре уговореног рока.

Вакцине су допремљене специјалним камионима-хладњачама и током транспорта су континуирано биле у режиму "хладног ланца".

Први узорци вакцина биће предати Агенцији за лекове, а контигент ће потом бити транспортован до Института "Торлак".

По испоруци вакцине "Торлаку", Национална Агенција за лекове и медицинска средства преконтролисаће квалитет и ефикасност, па ће тек онда почети вакцинација становништва у Србији.

Заштита најугроженијих категорија становништва почеће између 10 и 15 децембра.

Прво ће бити вакцинисани хронични болесници, труднице и деца старија од шест месеци. У другом кругу биће вакцинисани запослени у јавним установама, а потом, у трећем кругу, сви остали.

"Вакцина ће бити апликована у примарној здравственој заштити за децу у дечијем диспанзеру, за одрасле у дому здравља код лекара опште медицине, али и медицине рада. Дакле прави се план за сваку територију, да се повећа број пунктова где ће се вршити давање вакцина", каже доктор Вељко Ћерковић, члан Радне групе за пандемију.

Други талас за седам до десет дана

Други талас новог грипа највероватније се очекује за седам до десет дана.

"Тај талас ће бити истог интензитета као и овај до сада, али најважније је да се прави пандемијски талас очекује са почетком другог полугодишта, то јест у фебруару", рекао је председник Комисије за набавку вакцина Бранислав Тиодоровић. 

Синоћ је на Клиници за инфективне болести Војно медицинске академије преминуо мајор Горан Милаковић, код кога је потврђено присуство вируса новог грипа, саопштило је Министарство одбране.

Мајор Милаковић из Војне поште 4983 Ниш примљен је 14. новембра на ВМА са тешком упалом плућа, али је, и поред свих предузетих мера лечења и сталног држања на респиратору, преминуо.

Министарство одбране, у склопу мера за даље спречавње новог вируса грипа одлаже пријем децембарске класе регрута за период од 25. до 27. јануара.

Одлука важи само за војнике који војни рок служе у униформи у јединицама Војске Србије, а не за војнике који војни рок служе цивилно.

Закључно са 27. новембром у Србији је потврђено 364 случајева оболевања од новог грипа А (Х1Н1).

На болничком лечењу налази се 464 особа са обољењима сличним грипу од којих је 23 на респиратору. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару