Вакцинација најбоља одбрана од грипа

Најбоља заштита у борби против новог грипа је вакцинација, истакао министар Милосављевић. Сви аргументи који се у јавности износе против вакцинације у основи имају страх и незнање, поручио министар.

Министар Милосављевић истакао је значај вакцинације у броби против новог грипа и рекао да је вакцинација најзначајнији начин бробе против проблема са којим се суочава цела планета.

"Вакцинацијом се значајно смањује број смртних исхода и тежих облика обољевања", рекао је Милосављевић и додао да се њоме штити национална инфрастуркутра.

Економија Србије биће у потпуности очувана ако се вакцинише две трећине становништва, оценио је министар и додао да грађани вакцинацијом штите себе, своје најболиже, али и све оне са којима долазе у контакт, а који спадају у неку од ризичних група.

"Одлука и последња реч приликом вакцинације припада сваком грађанину", истакао је министар и додао да сви аргументи који се у јавност износе против вакцинације "у основи имају страх и незнање".

Број оболелих од новог грипа у Београду стагнира

Број оболелих од новог грипа у Београду се не повећава, већ се може говорити о благој стагнацији, оцењено је данас на састанку Стручног тима за борбу против новог грипа.

Учесници су, у београдском Центру за обавештавање, изразили наду да ће вакцина против вируса А Х1Н1 стићи у Србију у првој недељи децембра.

Члан Градског већа и командант Штаба цивилне заштите Слободан Шолевић изјавио је да ће у петак у Градском заводу за јавно здравље бити одржан састанак са представницима свих београдских домова здравља, на којем ће се утврдити правила вакцинације становништва.

"Стручњаци нас уверавају да ће вакцинација грађана бити обављена у року од пет до седам дана, од тренутка када вакцина буде стигла. Још не знамо тачно колики број вакцина ће здравствене установе у Београду добити, али се зна да ће најпре бити вакцинисана деца и хронични болесници", објаснио је Шолевић.

Он је истакао да је у Београду утврђен план вакцинације запослених у градским комуналним предузећима и градској управи, додајући да се, засад, зна да партиципацију неће плаћати деца и хронични болесници.

"Ових дана из Кине би требало да стигне и довољан број заштитних маски, а у Министарству здравља завршен је поступак набавке 62 респиратора", рекао је Шолевић.

На састанку је констатовано да су се представници Стручног тима за борбу против новог грипа уверили, обилазећи београдске домове здравља, да ноћна дежурства функционишу без проблема.

Све дежурне лекарске екипе у десет централних градских општина повезане су радио везама, а ускоро ће таква врста комуникације бити омогућена и у домовима здравља у приградским општинама, речено је на састанку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару