Пољаци се нерадо вакцинишу

Број жртава новог грипа у Пољској се повећава и до данас је умрло 15 пацијената заражених вирусом А Х1Н1. Од понедељка, у Чешкој се вакцинишу лекари и особље у здравству а вакцинација одраслих пацијената са хроничним обољењима требало би да почне наредне седмице.

У Пољској се све брже повећава број жртава новог грипа и до данас је умрло 15 пацијената заражених вирусом А Х1Н1, од чега петоро ове седмице.

Најновија жртва је 41 - годишњи мушкарац који је умро у болници у Варшави. И он је, као и све остале жртве новог грипа у Пољској, боловао од тешке хроничне болести, саопштио је портпарол Главног санитарног инспектората Јан Бондар.

Тренутно се 70 пацијената оболелих од новог грипа налази на лечењу у болницама, а неколико њих је на одељењима за интензивну негу.

Према подацима Главног санитарног инспектората до сада је код 681 пацијента потврђена зараза новим грипом.

Иако готово сваког дана прочитају о некој следећој жртви новог грипа, Пољаци нису вољни да се вакцинишу ни вакцинама против сезонског грипа, које су доступне и проверене, а ни онима против новог грипа када се пољско Министарство здравља коначно договори са неком од пет фармацеутских компанија са којима преговара да набави четири милиона вакцина.

"Проценат људи код нас који се вакцинишу је забрињавајуће мали", апеловао је на Пољаке да се заштите од сезонског грипа епидемиолог Анџеј Гладиш.

Деца у Чешкој нису у првој тури за вакцинисање

У суседној Чешкој вакцинација грађана још није почела, иако је куповина милион вакцина уговорена давно а добровољна вакцинација требало је да почне још у октобру, али произвођач је тек прошлог викенда успео да испоручи првих 95.000 вакцина.

Од понедељка у Чешкој се вакцинишу лекари и особље у здравству а вакцинација одраслих пацијената са хроничним обољењима за које би нови грип могао да буде велики ризик требало би да почне наредне седмице.

Децу у Чешкој неће вакцинисати у првој тури, пошто произвођач комплетне тестове има само на здравим одраслим, те чешки лекари пре него што поделе вакцине педијатрима намеравају да окончају своје тестове на деци.

Сами чешки лекари нису претерано вољни да се вакцинишу, јер тврде да је нови грип сувише лако обољење код здравог човека да би се исплатио ризик вакцинације, а такође упозоравају да вакцинација у тренутку када је већ епидемија избила нема много смисла.

Чехе је узнемирила и вест да су вакцине истог произвођача којима вакцинишу њих, изазвале јаке алергије код 36 људи у Канади, па су канадске вакцине повучене из употребе, али чешке власти умирују јавност да се вакцине за Чешку производе у другом погону те компаније, у Дрездену.

"У Чешкој је умрло шест пацијената заражених новим грипом, а можда ће тестови потврдити и седми случај", рекао је новинарима главни чешки хигијеничар Михаел Вит.

Међу шест смртних случајева у Чешкој само један, средовечни мушкарац из Молдавије, није имао никакво основно хронично обољење и код њега је прави кривац за смрт управо нови грип.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару