Вакцина у Хрватској бесплатна

У Хрватској почиње вакцинација против новог грипа, а вакцина ће бити бесплатна, рекао министар здравља. Од новог грипа у Хрватској до сада умрло 11 особа, а оболело 25.876 људи.

Вакцина против грипа А Х1Н1 у Хрватској биће бесплатна за ризичне групе, а вакцину ће такође без новчане накнаде добити и други заинтересовани грађани, наводи се у саопштењу Штаба за праћење активности новог грипа које је потписао министар здравља Хрватске Дарко Милиновић.

Вакцинација ће у тој земљи почети 27. новембра, што је, како наводе, знатно раније, јер је првобитно било планирано да буде крајем децембра, преноси ХРТ.

Прво ће бити вакцинисани хронични плућни болесници са хроничном опструкцијом плућа или астмом, труднице у другом и трећем месецу трудноће, екстремно гојазне особе, деца од 6 месеци до 3 године и здравствени радници.

Од понедељка ће се вакцинација вршити и у домовима здравља и код породичних лекара.

Укупно се очекује 1,5 милион доза вакцине за нови грип. Од наредне седмице стиже и нових 120.000 доза вакцине за сезонски грип, јер су првобитно најављене количине плануле у неколико дана.

Седмодневно обавештавање

У Хрватској је до сада од новог грипа оболело 25.876 људи, док их је 11 умрло, саопштило је хрватско министарство здравља.

Само у седмици од 16. до 22. новембра у Хрватској је укупно регистровано 13.960 нових случајева новог грипа, у шта су заједно урачунати лабораторијски потврђени и клинички случајеви оболења.

Од укупно 25.876 лабораторијски потврђених и клиничких случајева заједно, скоро 25.000 их је преболело грип без икаквих компликација.

Министарство, које је од половине месеца прешло на седмични систем обавештавања јавности, није саопштило које су четири нове жртве, где су умрле и од чега су још боловале. Најављено је да ни убудуће више неће извештавати о детаљима смрти жртава, већ само о броју умрлих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару