Почиње вакцинација у Чешкој

Чешка почиње добровољну вакцинацију против новог грипа. Лекари захтевају од пацијената да потпишу да вакцину примају на властиту одговорност и да су упознати са нежељеним ефектима.

За грађане Чешке почиње добровољна вакцинација против новог, али у ризичној групи које ће прва добити вакцину нису деца, пошто су фармацеутске компаније до сада тестирале једино здраве одрасле особе.

Током викенда лекарима опште праксе подељено је 95.000 вакцина и по 20 кутија лека Тамифлу против новог  вируса . Педијатри ће добити вакцине тек када чешки лекари обаве тестове на деци сами, пошто их произвођач није још обавио.

Први ће бити вакцинисани сами лекари и хронични пацијенти, а следећа испорука вакцина за друге ризичне категорије стићи ће почетком децембра.

Чешка је набавила милион вакцина, а епидемиолози верују да ће их искористити, будући да нови грипа типа Х1Н1 већ почиње у тој земљи да преовлађује над сезонским грипом.

Јуче је у Чешкој забележен шести смртни случај новог грипа,  средовечни мушкарац из Молдавије које је преминуо у болници у Валашком Мезиржичи на југу земље. То је први пут у тој земљи да је умро пацијент који није имао никаква друга обољења осим новог грипа.

Лекари траже потпис

Вакцинацију у Чешкој, међутим, прате изненадни проблеми, пошто лекари траже од пацијената да потпишу да се вакцинишу на властиту одговорност и да добро знају какви су нежељени ефекти, што се до сада ни код једне врсте вакцине није тражило.

Државе које су до сада купиле вакцине преузеле су на себе ризик који нормално код свих осталих лекова сноси произвођач, али чешким лекарима није довољно усмено обећање министарке здравља Дане Јураскове да, ако се појаве нежељене компликације и последице,
одговорност сноси држава.

Према чешким законима, одговорност за нежељене ефекте вакцине сноси здравствена институција у којој је вакцинација обављена.

"Већина лекара тражиће такву сагласност од пацијента. Лекари се плаше да ће они сносити одговорност, а на то не желе да пристану пошто је вакцинацију наредила држава", рекао је за данашње "Хосподаржске новини" шеф Лекарске коморе Милан Кубек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару