Међу ходочасницима прве жртве новог грипа

Први смртни случајеви од новог грипа забележени међу муслиманским ходочасницима у Саудијској Арабији. Четири особе преминуле по доласку у ту земљу.

Међу муслиманским ходочасницима у Саудијској Арабији забележени су први смртни случајеви од новог грипа пошто су четири особе преминуле по доласку у ту земљу, саопштиле су саудијске власти.

Нико од преминулих није био вакцинисан и сви су се разболели два до три дана по доласку у Саудијску Арабију, саопштило је министарство здравља Саудијске Арабије.

Троје преминулих било је старо 75 година и дошли су из Судана, Индије и Марока, док је четврта особа имала 17 година и стигла је из Нигерије.

Просечно сваке године на хаџилук у свето место Меку долази око три милиона муслиманских ходочасника, од којих два милиона из иностранства.

Здравствене власти у свету забринуле су се да би због огромног броја људи из целог света, овогодишње ходочашће могло да доведе до ширења вируса новог грипа.

Власти Саудијске Арабије саветовале су старијим особама, трудницама и људима са хроничним проблемима да ове године не иду на хаџилук.

Представници америчких Центара за контролу и превенцију болести и саудијског министарства здравља упозорили су почетком месеца да природа ритуала током хаџа и контакт раменима током молитви чини савршену атмосферу за преношење болести.

Неке раније студије су показале да респираторне инфекције приликом хаџа захвате 30 до 35 одсто ходочасника. Заразност новог грипа је, међутим, знатно већа од заразности класичних инфекција дисајних органа.

Од новог грипа је у Саудијској Арабији умрло 66 особа, а власти те земље су у јуну ове године позвале међународне стручњаке да процене мере које она предузима да би се спречило ширење вируса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару