Ударни талас новог грипа у фебруару

У ваљевској болници преминуо мушкарац стар 48 година, за кога се сумња да је био заражен вирусом новог грипа АХ1Н1. Двадесетпетогодишња жена из Призрена, друга жртва новог грипа на Косову.

Мушкарац стар 48 година, за кога се сумња да је био заражен вирусом новог грипа А Х1Н1, јутрос је преминуо у ваљевској болници.

Преминули пацијент раније је имао респираторних проблема, али се није лечио, саопштено је из те установе.

Дежурни епидемиолог у Ваљеву Биљана Рајковић рекла је Танјугу да ће резултати анализе највероватније бити познати сутра.

Двадесетпетогодишња жена из Призрена, друга је жртва вируса новог грипа А Х1Н1 на Косову. Жртва је у болницу дошла десетак дана након што је уочила прве симптоме болести.

Према проценама епидемиолога за седам дана може се очекивати следећи талас новог грипа, који би могао да потраје до Нове године, а ударни талас се очекује у фебруару.

Према подацима Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", у Србији је до 20. новембра потврђено 326 случајева новог грипа, као и 16 смртних исхода.

Оболели су са подручја Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Предузете све мере за сузбијање грипа

"Батут" истиче да су предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа, предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом.

Министар здравља Томица Милосављевић у интервјуу за најновији број недељника "Економист магазин" оценио је да је од три могућа сценарија даљег тока епидемије новог грипа А Х1Н1, најизгледније да ће се епидемија у Србији најпре постепено смирити и касније поново појавити.

Према његовим речима, вакцинација ће у великом броју смањити ризик од смртних исхода и од тешких случајева болести, а деловаће и на очување националне инфраструктуре.

Милосављевић је истакао да је по броју оболелих и смртних случајева, Србија још увек на нивоу других европских земаља.

"При томе је стварни број оболелих неколико десетина до 100 пута већи од регистрованих. Ако је, дакле, регистровано 300 оболелих, то значи да је оболело најмање 30.000", сматра министар здравља.

Милосављевић је поновио да је за грађане много већи ризик од тежих облика обољевања уколико се не вакцинишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару