Нови грип се сели на исток

Светска здравствена организација саопштила да се вирус Х1Н1 сели на исток преко Европе и Азије, пошто је достигао врхунац активности у деловима западне Европе и САД. У већини тропских области, пријављен смањен број оболелих од новог грипа.

Вирус Х1Н1 се сели на исток преко Европе и Азије, пошто је изгледа достигао врхунац активности у деловима западне Европе и САД, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

Према подацима СЗО од априла месеца, од новог грипа умрло је најмање 6.770 особа широм света, од чега 520 у протеклој недељи.

Вирус Х1Н1 још увек је раширен у САД, а у последње време је већ достигао врхунац у већини америчких области, изузев североисточних. Интензитет болести се, међутим, још увек појачава у Канади, у којој се последњих дана бележи до сада највећи број посета оболеле деце лекару.

После периода интензивне активности, вирус Х1Н1 је достигао врхунац у западноевропским земљама као што су Белгија, Британија, Исланд и Ирска.

Мањи број оболелих у тропским земљама 

У Норвешкој, као и у источноевропским земљама, Грузији, Литванији, Молдавији и Србији, се пријављује велико повећање обољења налик грипу или акутних респираторних инфекција, упозорила је СЗО.

Већи број случајева грипа него раније бележи се и у Казахстану, Узбекистану и деловима Авганистана, посебно у Кабулу, а и Израел пријављује значајно повећање случајева грипа.

"У суштини, оно што се дешава јесте да се грип шири на исток. И за сезонски грип је типично да увек избија на западу, па се сели на исток. И овај изгледа следи ту матрицу, осим што ове године наступа веома рано", објашњава Ентони Маунтс, епидемиолог из тима за грип СЗО.

Ширење новог грипа се региструје и на истоку Азије. У Јапану је активност вируса Х1Н1 повећана, али је стабилна на националном нивоу, с тим што слаби у насељенијим урбаним подручјима.

У већини тропских области, као и у Јужној Америци, пријављује се смањење броја случајева новог грипа, са изузетком Перуа и Колумбије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару