Здравствена помоћ ромским породицама

Ромски национални савет и "Фарманова" потписали уговор којим најугроженија ромска насеља добијају 4.000 боца сирупа за јачање имунитета. Основне медицинске савете у нехигијенским насељима добијају од 60 ромских медијатора.

На основу уговора који је Ромски национални савет потписао са фармацеутском кућом "Фарманова", најугроженија ромска насеља добијају 4.000 боца сирупа за јачање имунитета.

Од око 600 ромских насеља, готово половина су нехигијенска, у некима нема ни водовода ни канализације, па је веома тешко борити се са било којим типом епидемије.

Прање руку, као основна мера превенције против новог грипа, у неким ромским породицама строго се поштује.

У кући Мерите Берише, у Орловском насељу у Београду, деца воде рачуна о хигијени. Међутим, већина Рома нема услова да се брине о здрављу своје деце.

"Здрави су, немају проблема, за један дан сам их лечила. Кад би дали вакцине било би супер, не би било страха", каже Мерита.

Борбу против пандемије отежава и то што половина ромске деце није примила ни обавезне вакцине, а нека никада нису била код лекара. Основне медицинске савете, у нехигијенским насељима добијају од 60 ромских медијатора.

"Ту смо да помогнемо и да пробамо што више деце да укључимо у вакцинацију. Учили смо их шта да раде, да се што чешће јаве лекару и како да препознају грип", рекла је ромски здравствени медијатор Лепа Недељковић.

На поклон сируп и капи за јачање имунитиета

Ромски национални савет апеловао је на све фармацеутске компаније и институције да помогну становницима нехигијенских насеља. Позиву се одазвала "Фарманова", која је становницима ромских насеља поклонила сируп за кашаљ и капи за јачање имунитиета.

"Ми тражимо помоћ на овакав начин, али не само једнократну помоћ, која је стизала касно када се Ромима већ нешто лоше догоди. Желимо на овај начин да анимирамо државу да предузме неке кораке према ромској заједници и на првом месту побољша њихово здравље", истакао је председник Ромског националног савета Витомир Михаиловић.

Прецизни подаци о броју и учесталости различитих обољења код ромске популације не постоје. Међутим, у нехигијенским насељима лекари су затицали епидемије жутице, шугу, разне кожне болести.

Због начина живота и лоше исхране, честе су и хроничне болести плућа и кардиоваскуларна обољења, па је просечан животни век Рома 58 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару