Карантини не успоравају ширење новог грипа

Стручњаци упозоравају да масовни карантини и затварање школа не успоравају ширење болести. У Италији нова жртва грипа. Број оболелих у Словенији нагло повећан.

Ванредне мере против новог грипа Х1Н1 које су увеле неке земље попут Кине, нису успеле да спрече ширење вируса, сматрају здравствени стручњаци.

Кина је увела карантине у које се смештају и оболели и сви они који су били са њима у контакту, као што се десило када су сви путници из авиона стављени у изолацију због само једног путника који је имао симптоме новог грипа.

Кинески министар здравља Чен Џу бранио је агресивну карантинску политику своје земље тиме да те мере успоравају ширење вируса довољно дуго док Кина не развије вакцину.

Представник Светске здравствене организације (СЗО) у тој земљи навео је да подаци показују да масовни карантини и затварање школа не успоравају ширење болести.

Упркос тим мерама, Кина је признала да је број оболелих од вируса Х1Н1 много већи него што показују званичне цифре.

Према званичним подацима, у Кини има око 70.000 потврђених случајева новог грипа, од којих је 53 умрло, што је незнатан број у поређењу са неколико милиона оболелих и око 4.000 умрлих у САД, које имају три пута мање становника од Кине.

Представник СЗО у Кини навео је да је у тој земљи дошло до драматичног скока броја оболелих од новог грипа, а да су цифре које је саопштила влада "минималне".

Кинеско министарство здравља је саопштило да се дневно у тој земљи вакцинише 1,5 милиона људи, што је део стратегије масовне вакцинације чији циљ је да до краја године буде вакцинисано 90 милиона људи, односно седам одсто становништва.

"Знамо да то није довољно за земљу која има 1,3 милијарде становника, али бар имамо вакцине за осетљиве, ђаке, људе са основном хроничном болешћу, као и за труднице", навео је Чен.

Нова жртва грипа у Италији

Вирус Х1Н1 однео је још једну жртву у Италији, чиме је број преминулих у тој земљи дошао до цифре од 70, јавила је агенција Анса.

Мушкарац стар 68 година преминуо је данас у болници у Косенци од новог грипа, али је он од раније боловао од плућне фиброзе и реуматског артритиса.

Према наводима италијанске агенције, сутра ће почети дистрибуција новог контигента од 749 хиљада вакцина против грипа Х1Н1.

До сада је у Италији 179 хиљада грађана вакцинисано против новог грипа.

Повећан број оболелих у Словенији

У Словенији је протекле седмице број оболелих од новог грипа нагло нарастао, саопштио је Институт за заштиту здравља (ИВЗ), упозоравајући да ће се тај неповољни тренд наставити.

У првој седмици новембра оболелих је било 17,9 на 100.000 становника, а у другој 76,7 оболелих на сто хиљада грађана, пренела је агенција СТА.

Досад су у Словенији лабораторијски потврђена 624 случаја заразе пандемијским грипом, а ИЗВ је, истовремено, саопштио да се повећава број сезонских обољења дисајних органа.

У Словенији је вакцину против новог грипа примило око 20.000 лица, међу којима већину чине здравствени радници и хронични болесници.

Званичници тврде да код вакцинисаних није било нежељених ефеката. Вакцину која се користи у Словенији већ је добило више од два милиона људи у Европи.

Словенији је досад испоручено 75.000 доза вакцине против новог грипа, а до краја године требало би да стигне још 266.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару