Још две жртве новог грипа

На Клиничком центру у Крагујевцу преминула два мушкарца који су били заражени вирусом новог грипа. Институт за јавно здравље "Батут" раније је саопштио да је у Србији лабораторијски потврђено 295 случајева оболевања од новог грипа А Х1Н1.

Мушкарац Г.Г. (37) из Доње Раче код Крагујевца и мушкарац М.Р. (57) из Крагујевца преминули су у недељу у Клиничком центру Крагујевац од последица инфекције вирусом Х1Н1, потврдила је агенцији Фонет портпаролка крагујевачког клиничког центра Андреа Обрадовић.

Према њеним речима, мушкарац из Доње Раче био је све време у веома тешком стању и примао је прописану терапију. Примљен на Инфективну клинику 5. новембра у веома тешком стању, прецизирала је Обрадовић.

Одмах је пребачен у Изолациону јединицу Одељења интензивне неге, где је прикључен на апарате за вештачко дисање, али се, како је напоменула Обрадовић, његово стање стално погоршавало.

Други преминули мушкарац пребачен је 14. новембра са хирургије на Одељење интензивне неге и такође прикључен на респиратор, додала је Обрадовић.

Према речима Обрадовић, њему је на Хирургији оперисан чир на дванаестопалачном цреву, али је, после операције, због симптома вируса Х1Н1, пребачен на Интензивну негу.

У Клиничком центру Крагујевац тренутно су хоспитализована 52 пацијената са симптомима грипа Х1Н1, од којих је петоро у тешком стању, док је четворо прикључено на апарате за вештачко дисање.

Институт за јавно здравље "Батут" раније данас је саопштио да је у Србији лабораторијски потврђено 295 случајева оболевања од новог грипа А Х1Н1.

До сада регистровано девет смртних случајева

Поред два смртна случаја у Крагујевцу, регистровано је укупно девет смртних исхода од те врсте грипа.

Од 295 лабораторијски потврђених случајева, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем.

 Једна четрнаестогодишња породиља, за коју је потврђено да је била заражена новим грипом, родила је бебу која је одмах умрла, али узрок смрти није нови грип, саопштено је у Клиничком центру у Нишу.

"Пацијенткиња, ромске националности, налази се у интензивној нези и прикључена је на респиратор", рекао је директор Инфективне клинике Жарко Ранковић.

Оболели су са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Пријављено је 18 епидемија пандемијског грипа-епидемије међу становништвом Јужнобачког округа, Јужнобанатског округа, Краљева, Пожеге, Ужица, Параћина, Чачка, Ивањице, Лужница, Сремске Митровице, Београда и Шида и епидемије у школским колективима у Чачку, Нишу, Ивањици, Приликама, Крагујевцу и Лесковцу.

Предузете су све мере за спречавање и сузбијање грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом, наводи се у саопштењу "Батута".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару