Поскупеле маске

Без обзира што се обичне хируршке маске набављају од истог произвођача, цене у апотекама ипак се разликују. Уочи епидемије поскупели и витамнски прозиводи и друга помоћна медицинска опрема. Гостујући у Јутарњем дневнику председница Удружења пацијената Зорица Марковић рекла је да би вакцина против новог грипа требало да буде бесплатна.

Од појаве новог грипа у Србији промет у апотекама повећао се готово за 70 одсто. Без обзира што на пример обичне хируршке маске набављају од истог произвођача, цене у апотекама ипак се разликују. Уочи епидемије поскупели су и витамнски прозиводи и друга помоћна медицинска опрема.

Цена лекове утврђена је законом, а свака промена представља прекршај, међутим за маске такви критеријуми не постоје. Њихова цена зависи од цене прозивођача, урачунатог пореза и трговачке марже коју одређују саме апотеке.

Тако на пример у апотеци у Врњачкој Бањи хируршка маска кошта шест динара, а у Крагујевцу чак 12. Цена маски варира и у Београду, Нишу и Новом Саду.

У државним апотекама паковање епидемиолошких маски у просеку кошта 117 динара, скоро 30 одсто скупље у ондосу на пре неколико месеци.

У приватним апотекама паковање тих маски кошта од 121 до 130. Један од разлога је што је трговачка маржа, која није законом ограничена, за помоћну медицинску опрему, у државним апотекама одређена интерним правилом на око 20 одсто.

"Ми имамо централизовано снабдевање, имамо сектор који обавља снабдевање свих апотека, па су зато и цене унифициране и вероватно се постижу одговарајуће најбоље цене, што тржиште увек и захтева", рекла је Софија Механџић из предузећа "Апотеке Београд".

Приватни апотекари, кажу да у просеку нису скупљи у односу на државне апотеке. Разлика настаје пошто државне апотеке, као велики ланац, купују веће количине, под бољим условима. Маржа коју приватници одређују креће се од 25 до 30 одсто.

Тржиште одређује цене

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотекара Србије рекао је да тржиште одређује цене, што је најбољи регулатор.

Лекари сматрају да су најдрагоценији борци против грипа витамини и то они који су у свежем воћу и поврћу. Међутим ни то није идеално решење, јер као и сваке године у сезони грипа, цена лимуна је виша него иначе.

На београдским пијацама лимун се купује по цени која се креће до 140 динара а у већим маркетима од 80 до 100 динара. Цена белог лука, срећом не варира много.

По којој год да је цени купљена маска има ефекат само ако се правилно користи.

Епидемиолози саветују да је носите у затвореним просторијама, не и на улици. Требало би лепо да налегне на лице, а уколико се скине више се не употребљава.

Дакле, не може се носити око врата и поново употребити, нити је ефикасна уколико унутрашња страна није сува.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару