Ђаци поново у школама

Након јесењег распуста који је био продужен како би се зауставило ширење новог грипа, почела настава за ученике основних и средњих школа у Србији. Школе су добиле упутства за спречавање ширења грипа, а родитељима је речено да на наставу шаљу само здраву децу.

Настава у свим школама у Србији данас је, после 11 дана паузе, настављена. Ђаци основних и средњих школа на распуст су отишли 5. новембра, али им је он продужен до 16. новембра због проглашења епидемије новог грипа.

Школе су добиле детаљна упутства за спречавање ширења грипа, а родитељима је речено да на наставу шаљу само здраву децу.

Са воћем у торбама, и саветом, да избегавају оне који кијају или кашљу, родитељи су децу послали у школу.

Школарци су упућени како да се заштите од грипа. Чешће перу руке, уносе више витамина у организам, баве се спортом, избегавају скупове, а неки носе и маске.

Продужени распуст, кажу у већини школа, добро им је дошао за детаљно чишћење.

Директорка Основне школе " Старина Новак" Катарина Оклобџија је рекла да им је сада обавеза чишћење клупа асепсолом између две смене и да би то могло да се настави као пракса.

По њеним речима сада се само мало више води рачуна о ономе што је уобичајено.

Директор " Пете београдске гимназије" Савић Минић је истакао да су у тој школи у тоалетима поставили течни сапун и убрусе и додао да су им најавили из општине да ће им и они помагати.

У школе није дошло 10 одсто деце

У већини основних и средњих школа на наставу није дошло до 10 одсто ђака што је, кажу директори, очекивано за ово доба године. Међутим било је и школа у којима су све клупе биле попуњене.

Директор Основне школе " Светозар Марковић" Миле Станић је нагласио да су деца срећна што су после недељу дана поново у школи, јер имају друштво.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је јуче да ће се настава, у складу са одлуком Владе од 12. новембра, одвијати у пуном обиму, а изгубљени часови бити надокнађени.

Обрадовић је нагласио да су о оваквој одлуци Владе већ обавештене све школске управе широм Србије и напоменуо да ће одлука о евентуалном продужетку наставне године због проглашења епидемије грипа, бити накадно донета.

"Таква одлука биће донета у зависности од тога да ли ће се појачати интензитет епидемије", казао је Обрадовић и напоменуо да то министарство разматра могућност да продужетком наставне године буде надокнађено изгубљено.

Уколико се примете било који симптоми грипа, потребно је посаветовати се са лекаром и обавестити о томе школу, како би се знало због чега дете изостаје.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару