Ђаци од сутра у школама

Основци и средњошколци после продуженог јесењег распуста због епидемије новог грипа, сутра полазе у школу. Према подацима Радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа у Србији је потврђено 285 случајева оболелих од вируса Х1Н1.

После продуженог јесењег распуста, основци и средњошколци сутра се враћају у ђачке клупе. Због епидемије грипа у Србији, стручњаци упозоравају да само здрава деца одлазе у школу.

Министар просвете Жарко Обрадовић поручио је да једино здрави одлазе на наставу, односно предавања, како би се избегло ширење вируса.

У Србији је до сада лабораторијски потврђено 285 случајева оболелих од вируса новог грипа А Х1Н1, изјавила је члан радне групе Министарства здравља за праћење новог грипа Нада Милић.

Докторка Милић је агенцији Танјуг рекла да је од петка, 13. новембра у 20 сати па до данас регистровано шест новооболелих особа.

Милић је објаснила да се од укупног броја оболелих, болест код девет особа завршила смртним исходом, 479 особа са симптомима сличним грипу је смештено у болнице, а 13 се налази на респиратору.

Епидемиолози саветују да грађани воде рачуна о хигијени, да редовно перу руке, проветравају просторије, а да уколико имају температуру, прво покушају да је скину витамином Ц и лековима за обарање температуре.

Уколико стање оболелог настави да се погоршава, важно је да се јави свом лекару како би проценио како ће пацијент даље бити лечен.

У Србији највише смртних случајева у региону

"Блиц" пише да је Србија водећа земља по смртности у региону, јер је на 7,5 милиона становника, умрло чак девет особа. У Аустрији која броји 8,3 милиона становника, нови грип потврђен је код 1.159 особа, а вирус је до сада однео два живота.

У Србији се шест пута више умире од новог грипа него у Словачкој и Аустрији, двапут више него у Бугарској, 12 пута чешће него у Немачкој.

Слична ситуација је и у суседној Хтварској. Епидемиолог Младен Смољановић са Медицинског факултета у Сплиту сматра да су и Србија и Хрватска жртве "пумпања" проблема.

Смољановић тврди да је сваки грип опасна болест и да се никада не зна када ће попримити негативан ток и кренути у фаталан исход.

"И од сезонског грипа људи умиру, у глобалним размерама то је од 250.000 до 500.000 људи. Од новог грипа АХ1Н1 у сезони 2009/10. године неће умрети више од 50.000 људи у читавом свету. То показује да је ова епидемија грипа лакша од сезонског грипа", каже Смољановић.

Београдски вирусолог у пензији Ана Глигић изричито тврди да се код девет смртних случајева у Србији никако не може говорити о смртности од новог грипа.

Све зависи од начина приказивања. Свих девет особа које су умрле у Србији биле су хронични болесници и живот им је био угрожен због основне болести.

"Код нас су умирали кардиоваскуларни болесници, дијабетичари, астматичари. У свим случајевима до сада били су удружени хронична болест, вирус новог грипа и ко зна шта све још што никада нећемо сазнати", истиче Глигићева.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару